Letošnji Slovanski vrt »na robu Evrope, na robu pameti«

Na puljskem knjižnem sejmu Sa(n)jam knjige u Istri je že četrtič potekal program Slovanski vrt, ki ga sejem pripravlja v partnerstvu s FSK.

Gostji letošnjega Slovanskega vrta sta bili finska pisateljica Sofi Oksanen in bolgarska avtorica, ki piše v angleščini, Kapka Kassabova. Direktorica FSK Andreja Rihter je v uvodnem pozdravu ob pričetku programa povedala, da v Slovanskem vrtu ves čas širimo obzorja in da je letos napočil čas za dragocen pogled na slovanski svet »od zunaj«.

Sofi Oksanen je v pogovoru z voditeljico Ivano Peruško predstavila svoj roman Pasji park, ki se dogaja tudi v postsovjetski Ukrajini in v katerem »korumpiranost Vzhoda hrani pohlep Zahoda«. Beseda je seveda tekla tudi o vojni v Ukrajini in razlogih zanjo. Kapka Kassabova pa je z liriziranim potopisom Meja, potovanje na rob Evrope podala »psihogeografijo« pozabljenega evropskega obrobja, njegove surove lepote in skritih tragičnih zgodb.

Na letošnjem Slovanskem vrtu so obiskovalci slišali dva različna pisateljska glasova, trdega in grobega ter čisto drugačnega, lirskega in milega, a oba sta spregovorila, kot je zapisala vodja programa Ivana Peruško, o preživetju in surovi lepoti »na robu Evrope, na robu pameti«.

Scroll to Top