Galerija Matice srbske obeležila 175 let delovanja. Prejemnik jubilejnega priznanja tudi FSK

Častitljivi jubilej Galerije Matice srbske so sodelavci in prijatelji ustanove obeležili na slavnostni seji, na kateri so bila podeljena tudi posebna priznanja v znamenju plodnega sodelovanja.

Galerija Matice Srbske je oktobra praznovala častitljivih 175 let. Ob tem velikem jubileju so  zbrane nagovorili: dr. Tijana Palkovljević Bugarski, direktorica Galerije Matice srbske, prof. dr. Dragan Stanić, predsednik Matice srbske in Maja Gojković, podpredsednica Vlade in ministrica za kulturo in informiranje Republike Srbije, ki je tudi predsednica uprave FSK. Ta je povedala, da se Galerija Matice srbske uvršča med najbolj izstopajoče in prepoznavne muzeje v regiji, njena kontinuiteta pa govori o uspešnem izpolnjevanju poslanstva ohranjanja narodne in kulturne identitete.

Na slavnostni seji so bila sodelavcem in prijateljem ustanove podeljena jubilejna priznanja. Med prejemniki je bil tudi Forum slovanskih kultur, v okviru katerega Galerija Matice srbske deluje in širi zavest o posebnosti slovanske dediščine na vseh področjih ustvarjanja, predvsem pa na področju kulturne dediščine. Jubilejno priznanje je v imenu FSK sprejela direktorica Andreja Rihter.

Sodelovanje FSK in Galerije Matice srbske je bilo pomembno zaznamovano leta 2014, ko je Galerija Matice srbske prejela prvo nagrado Živa za najboljši slovanski muzej. Leta 2019 pa je Galerija v konkurenci petindvajsetih muzejev iz dvanajstih slovanskih držav prejela posebno priznanje nagrade Živa za vodstvo, s čimer je bila prepoznana kot vodilni umetniški muzej, ki ga odlikujejo številna sodelovanja, dobra komunikacija, jasno poslanstvo in cilji.

Scroll to Top