FSK in ICOM SEE v Pragi – korak na skupni poti

Na 26. generalni konferenci ICOM sta Forum slovanskih kultur in Mednarodni muzejski svet Jugovzhodne Evrope pripravila okrogli mizi. Rdeča nit so bile skupne korenine in njihov pomen pri zagotavljanju miru ter ogroženost dediščine v izrednih razmerah, kakršna je vojna. Srečanja se je udeležilo 50 strokovnjakov.

»Dogodki, ki smo jih na generalni konferenci ICOM skupaj pripravili v FSK in ICOM SEE, so pomemben korak na naši skupni poti. Verjamemo, da lahko JV Evropa preostale dele stare celine in sveta veliko nauči,« je po končanih okroglih mizah, ki se jih je udeležilo 50 strokovnjakov iz različnih držav, povedala dr. Andreja Rihter, direktorica FSK ter dodala, da je skupno sporočilo:»… bodimo vsi na ravni zgodovinske in etične naloge. Ostanimo strokovnjaki, hkrati pa pomagajmo drugim razumeti, ne samo naših, ampak univerzalne vrednote. Cenimo našo dediščino kot skupno – in nikoli ne padimo na tej temeljni preizkušnji človeške pravičnosti.«

Na okrogli mizi o ogroženosti dediščine, na kateri sta sodelovali tudi strokovnjakinji iz Ukrajine ter Bosne in Hercegovine, je bila v ospredju vojna. Zbrani so govorili o zaščiti zbirk in zgradb, pa tudi o interpretaciji družbenih sprememb, ki so v pomoč pri razumevanju, zakaj do vojnih razmer sploh prihaja.

V luči osrednje tematike tokratne generalne konference, ki izpostavlja moč muzejev, je bilo še poudarjeno, da je bila ena glavnih nalog muzeologov v zadnjih tridesetih letih pokazati svetu, da dediščina in zgodovina nista nekaj starega in starodavnega, ampak nasprotno, zelo sodobni.

Uvodno druženje članov ICOM SEE in FSK je gostil češki Nacionalni muzej poljedelstva. Zbrane je nagovoril direktor, Zdeněk Novák, pridružila pa se jim je tudi veleposlanica RS v Pragi, Nj. Eksc. mag. Tanja Strniša. V kulturnem programu je nastopila češka sopranistka, Markéta Fassati.

Scroll to Top