Intermuseum

V imenu FSK je Andreja Rihter kot strokovnjakinja na festivalu sodelovala vrsto let. Leta 2018 pa je FSK postal vsakokoletni strateški partner festivala Intermuseum. Slednjega je leta 1999 zasnovalo Ministrstvo za kulturo Ruske federacije. Mednarodni festival Intermuseum vsako leto poveže okrog 400 ruskih in tujih muzejev, okrog 3000 strokovnjakov in privabi skoraj 48.000 obiskovalcev.
”Prepričan sem, da bo sodelovanje ruskih kulturnih ustanov in Foruma slovanskih kultur v okviru festivala Intermuseum prispevalo k učinkovitemu povezovanju strokovnjakov na področju muzeologije in razvoju kulturnih vezi med slovanskimi državami.”

Vladimir R. Medinsky,
v. d. ministra za kulturo Ruske federacije
(za publikacijo Živa – posebna izdaja, Moskva 2018)

DOGODKI

2020
XXII. Mednarodni festival Intermuseum na daljavo
Tema festivala: 75. obletnica zmage v II. svetovni vojni

Razstavni prostori XXII. muzejskega festivala Intermuseum 2020 so se v luči trenutnih razmer preselili na svetovni splet. Na njih se, tako kot pretekla leta, kot partner predstavlja tudi FSK. V tridnevni poslovni del programa, v katerem je sodelovalo več kot 3000 ruskih in tujih strokovnjakov, se je vključil tudi FSK s partnerji. 

Na interaktivni spletni razstavi je FSK na svojem prostoru predstavil slovanske muzeje, med katerimi je veliko posvečenih II. svetovni vojni. Muzeji kot so: Trdnjava herojev Brest, Muzej Jugoslavije, Muzej politične zgodovine Rusije, Muzej emigracij iz Gdynje, Spominski park Lidice, itd. so pripovedovalci zgodb preteklosti, individualnega in kolektivnega spomina ter svetovne zgodovine. So ključni akterji pri ohranjanju spomina na milijone ljudi.

Organizator

Izvajalec

Partnerji

2019
Moskva / Ruska federacija XXI. Mednarodni festival Intermuseum
Tema festivala: Dialog med strokovnjaki

FSK je, kot strateški partner festivala, svoje aktivnosti predstavil tako na razstavnem prostoru kot v okviru programa namenjenem muzejskim strokovnjakom.

Na razstavnem prostoru Živa je FSK predstavil nagrado za najboljši slovanski muzej in naravni ter kulturni spomenik, v okviru strokovnega dela festivala pa je dr. Andreja Rihter predavala o človeških virih v muzejih, o Piranovi – mednarodnem centru za raziskovanje dediščine ter sodelovala v več strokovnih razpravah. V slednjih so nastopili tudi drugi člani FSK delegacije, in sicer: Massimo Negri (EMA), Željka Bosnar Salihagić, Željka Sušić in Nina Sivec (vse iz Tiflološkega muzeja).

Organizator

Izvajalec

Partnerji

2018
Moskva / Ruska federacija
XX. Mednarodni festival Intermuseum

FSK je postal uradni partner festivala Intermuseum. Ob 20. obletnici festivala in 5. sezoni nagrade Živa se je na FSK razstavnem prostoru Živa predstavilo 15 muzejev iz 6 slovanskih držav, med njimi tudi dobitniki posebnih Živa priznanj.

Andreja Rihter je tudi predavala in sodelovala na različnih strokovnih prireditvah, med drugim na okrogli mizi o mestnih muzejih z Blažem Peršinom, direktorjem Muzeja in galerij Ljubljana, ter na okrogli mizi o dobrih praksah na področju sodelovanja med konservatorji in restavratorji ter muzejski strokovnjaki z Jernejem Hudolinom, direktorjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije, in Martino Lesar Kikelj, predsednico Slovenskega restavratorskega društva.

Organizator

Izvajalec

Partnerji

Publikacija

IZPOSTAVLJAMO

Intermuseum 2020

FSK in partnerji iz Muzeja Jugoslavije (Neda Knežević in Radovan Cukić), Muzeja Vojvodine (Vojislav Martinov) in Spominskega muzeja Batinske bitke (Nikola Gucunja) so sodelovali tudi v razpravi o muzejih, ki pripovedujejo zgodbe o II. svetovni vojni.

FSK znova partner festivala Intermuseum

Forum slovanskih kultur je bil drugo leto zapored partner festivala Intermuseum v Moskvi.

Intermuseum 2018

Na uradnem odprtju 20. festivala Intermuseum so obiskovalce nagovorili Olga Golodets, namestnica premierja Ruske federacije, Vladimir Medinski, minister za kulturo Ruske federacije, Mikhail Piotrovski, direktor muzeja Ermitaž in predsednik Zveze muzejev v Rusiji in Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur.

NOVICE

FSK znova na festivalu Intermuseum – tokrat online

Forum slovanskih kultur je bil letos že tretjič zapored strateški partner muzejskega festivala Intermuseum. Ta je, zavoljo razmer, potekal v spletni obliki. Pod okriljem FSK so v več diskusijah sodelovali tudi njihovi partnerji iz različnih držav.

Več »

FSK tudi letos partner muzejskega festivala Intermuseum

Forum slovanskih kultur je bil drugo leto zapored partner festivala Intermuseum v Moskvi. Na razstavnem prostoru Živa je FSK predstavil nagrado za najboljši slovanski muzej in naravni ter kulturni spomenik, v okviru strokovnega dela festivala pa je dr. Andreja Rihter predavala o človeških virih v muzejih, o Piranovi – mednarodnem centru za raziskovanje dediščine ter sodelovala v več strokovnih razpravah.

Več »

Forum slovanskih kultur odmevno na festivalu Intermuseum v Moskvi

Forum slovanskih kultur se je kot strateški partner prvič predstavil na mednarodnem muzejskem festivalu Intermuseum v Moskvi. Na razstavnem prostoru Živa (op. gre za nagrado za najboljši slovanski muzej) se je na enem mestu predstavilo petnajst slovanskih muzejev, od tega trije slovenski.

Več »

O INTERMUSEUMU

Intermuseum je platforma za izmenjavo izkušenj, priložnost za muzeje, da pokažejo svoje dosežke. Strokovnjakom v muzejskem sektorju festival ponuja več kot 200 strokovnih dogodkov, ki jih organizirajo Ministrstvo za kulturo Ruske federacije, ICOM Rusija, Zveza muzejev Rusije in fundacija Vladimir Potanin.

Festival “Intermuseum” že vrsto let služi profesionalnemu razvoju muzejske dejavnosti, oblikuje predstavo o tradiciji, novih trendih, praksah in tehnologijah pri delu v sodobnih muzejih.

Scroll to Top