Forum slovanskih kultur odmevno na festivalu Intermuseum v Moskvi

Forum slovanskih kultur odmevno na festivalu Intermuseum v Moskvi

Forum slovanskih kultur se je kot strateški partner prvič predstavil na mednarodnem muzejskem festivalu Intermuseum v Moskvi. Na razstavnem prostoru Živa (op. gre za nagrado za najboljši slovanski muzej) se je na enem mestu predstavilo petnajst slovanskih muzejev, od tega trije slovenski.

Na uradnem odprtju 20. festivala Intermuseum, na katerem se je predstavilo kar 400 muzejev, od tega večina ruskih, je poleg Olge Golodets, podpredsednice ruske vlade, Vladimirja Medinskega, ministra za kulturo Ruske federacije, Mikhaila Pjotrovskega, direktorja Hermitaga in predsednika Zveze ruskih muzejev, spregovorila tudi dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur. Med drugim je izpostavila pomen tovrstnih dogodkov, tako za stroke kot za splošno javnost. Eden glavnih ciljev je namreč ozaveščanje o kulturni dediščini ter njeni promociji. Ambicija festivala Intermuseum je po besedah ruskega ministra za kulturo Medinskega postati vodilni tovrstni dogodek na svetu.

FSK se je na razstavnem prostoru Živa (op. nagrada za najboljši slovanski muzej) predstavil skupaj s 15 muzeji iz 6 slovanskih držav, med njimi prejemniki posebnih priznanj. Iz Slovenije so se predstavili: Muzej in galerije mesta Ljubljane, Slovenski etnografski muzej ter najboljši slovanskih muzej leta 2017, Slovenski planinski muzej.

Rihterjeva je sicer nastopila tudi kot predavateljica ter udeleženka različnih strokovnih dogodkov, med drugim, skupaj z Blažem Peršinom, direktorjem Muzeja in galerij mesta Ljubljane na okrogli mizi o mestnih muzejih ter z Jernejem Hudolinom, direktorjem Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije in mag. Martino Lesar Kikelj, predsednico Društva restavratorjev Slovenije na okrogli mizi o dobrih praksah sodelovanja restavratorjev z muzejskimi strokovnjaki.

Jubilejni, 20. festival Intermuseum je v Moskvi potekal od 31. maja do 3. junija, obiskalo pa ga je več kot 40.000 obiskovalcev.

Scroll to Top