Poletna šola o intimnosti v ženskem pisanju tudi v Vili Zlatica

Na poletni šoli »Intimnost v ženskem branju in pisanju«, ki sta jo pripravili CEEPUS mreža »Women Writers in History« in Pot pisateljic (WWR) v sodelovanju s Fakulteto z humanistiko Univerze v Novi Gorici, so se zbrale udeleženke in udeleženci iz sedmih držav.

Šola, ki je odprla prostor z razprave o intimnosti, kulturi, ženskosti in drugih aktualnih temah, se je pričela v Vili Zlatica, na sedežu FSK in WWR, in se nadaljevala v Ljubljani in Novi Gorici. V okviru poletne šole je potekala tudi mednarodna raziskovalna delavnica z naslovom »Cenzuriranje intimnosti v ženskem pisanju in branju«. Na njej so raziskovalci in raziskovalke iz vse Evrope govorili, kako so ženske v 19. stoletju govorile o intimnosti, čustvih in seksualnosti. Katere teme so bile še posebej sporne in kako so jih utišali? Kako so skrivale in razkrivale svoja čustva in kako je delovala samocenzura?  

Dr. Katja Mihurko Poniž, vodja CEEPUS mreže in predsednica znanstvenega sveta Poti pisateljic, je  v uvodnem predavanju predstavila zgodovino cenzure žensk, čustev in seksualnosti. »Pisateljice so pogosto pisale o intimnih temah, zato so bile podvržene cenzuri urednikov,« je med drugim poudarila. Dodala je, da so ženskam v zgodovini odsvetovali, da se ukvarjajo z znanostjo ali filozofijo, češ da gre za izključno moška področja. Cenzura pomeni kontrolo močnejše skupine – moških intelektualcev – nad šibkejšo skupino – pisateljicami, ki so se čutile dolžne, da se podredijo normam, ki so jih v družbi diktirali moški, je še pojasnila. Prav zato so mnoge ženske z literarnim ustvarjanjem zaključile.

Udeleženke in udeleženci poletne šole so se podali tudi v Novo Gorico in Gorico ter prisluhnili zanimivim predavanjem in sodelovali na delavnicah.

Scroll to Top