7. podelitev nagrade Živa bosta gostila Beograd in Novi Sad

Na podlagi podpisanega dogovora z Ministrstvom za kulturo in informiranje Republike Srbije, bo 7. podelitev nagrade Živa z mednarodno konferenco potekala v Beogradu in Novem Sadu, v času, ko bo v slednjem potekalo tudi uradno odprtje Evropske prestolnice kulture.

 »Z zadovoljstvom in ponosom najavljam, da bo sedma konferenca in podelitev nagrad Živa od 12. do 15. januarja 2022 potekala v Beogradu in Novem Sadu v Srbiji. To je še ena priložnost, da skupaj z drugimi slovanskimi državami, članicami Foruma slovanskih kultur, proslavimo bogastvo in bližino slovanskih jezikov, tradicij, kulturne dediščine in sodobnih muzeoloških praks. Hkrati pošiljamo sporočilo močne zavezanosti nadaljnjemu razvoju kulturnega sodelovanja med slovanskimi državami,« je ob podpisu dogovora o izvedbi programa Živa 2020 dejala Maja Gojković, podpredsednica srbske Vlade in ministrica za kulturo in informiranje Republike Srbije, sicer tudi predsednica Uprave FSK.

Nagrada Živa, ki jo podeljuje Forum slovanskih kultur torej ostaja živa in nadaljuje začrtano pot. Obenem se še intenzivneje vključuje v druge sorodne tokove povezovanja ter s tem v mednarodnem prostoru krepi promocijo varovanja, ohranjanja, izobraževanja in obveščanja o muzejskih zbirkah ter naravnih in kulturnih spomenikih.

Simbolično bo 4-dnevni program Živa 2020 tekel vzporedno z uradnim odprtjem Evropske prestolnice kulture v Novem Sadu (op. osrednja slovesnost bo 13. januarja 2022), katere slogan je »Za nove mostove« z željo izgradnje novih mostov sodelovanja in izmenjav med umetniki iz Novega Sada in Srbije z evropsko kulturno sceno.

Program 4-dnevne konference s podelitvijo nagrad Živa 2020 Forum slovanskih kultur pripravlja v sodelovanju s partnerji: Ministrstvom za kulturo in informiranje Republike Srbije, fundacijo Novi Sad – Evropska prestolnica kulture, Muzejem Jugoslavije in Galerijo Matice Srpske. Slednja je prejemnica prve nagrade Živa za najboljši slovanski muzej, podeljene leta 2014.

Scroll to Top