Forum slovanskih kultur bo sodeloval z Aleksandrinskim gledališčem

V Mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so podpisali dogovor o sodelovanju z Aleksandrinskim gledališčem iz Sankt Peterburga. Začrtali so tudi skupne aktivnosti do leta 2023.

»V veliko čast nam je, da se partnerjem Foruma slovanskih kultur (FSK) pridružuje  tudi znamenito Narodno dramsko gledališče Rusije. Namen sodelovanja je spodbujanje razvoja, ohranjanje in širjenje gledališke umetnosti, zaščita zgodovinske in kulturne dediščine, krepitev mednarodnih kulturnih vezi ter popularizacija slovanskih kultur v svetovni areni,« je ob podpisu dogovora o sodelovanju v Hribarjevi Vili Zlatica v Ljubljani, v kateri ima FSK svoj sedež, povedala direktorica, dr. Andreja Rihter.

Sergej Emeljanov, direktor Aleksandrinskega gledališča, je ob podpisu izpostavil, da se veselijo plodnega in ustvarjalnega sodelovanja, pretoka umetnikov in strokovnjakov, izvajanja skupnih festivalskih programov, izobraževalnih in kulturnih dogodkov v celotnem slovanskem prostoru in tudi širše.

Podpisnika memoranduma, FSK in Aleksandrinski teater sta z akcijskim načrtom začrtala tudi konkretnejše aktivnosti do leta 2023. FSK bo s partnerji sodeloval na mednarodnem gledališkem festivalu v organizaciji omenjenega gledališča, umetniki in strokovnjaki iz slovanskih držav se bodo udeležili gledališkega foruma in Mednarodnega kulturnega foruma v Sankt Peterburgu ter kolokvijev in seminarjev v organizaciji FSK in njihovih partnerjev. Z delovnimi obiski bodo spodbujali izmenjavo dobrih praks ter organizirali izmenjave umetnikov v vseh slovanskih državah. Prva začrtana aktivnost bo realizirana že letos, in sicer sredi novembra na Sankt Peterburškem mednarodnem kulturnem forumu.

Aleksandrinsko gledališče, s polnim nazivom Narodno dramsko gledališče Rusije, je sicer najstarejše rusko narodno gledališče. V ruski kulturni prestolnici Sankt Peterburgu je bilo ustanovljeno leta 1756. Od leta 1832 so predstave na ogled v stavbi, ki je delo slovitega arhitekta Karla Rossija in je vpisana tudi na Unescov seznam svetovne dediščine.

Foto: Boris Pretnar

Scroll to Top