14. Mednarodna poletna šola muzeologije

Letošnja že 14. Mednarodna poletna šola muzeologije je potekala med 5. in 9. septembrom 2022 na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Program je bil izveden v sodelovanju Foruma slovanskih kultur, UNESCO katedre in Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ, ICOM Slovenija ter v partnerstvu s Pokrajinskim muzejem Koper in Delavskim domom Trbovlje.

Predavanja mednarodnih strokovnjakinj in strokovnjakov sta z nagovorom pozdravili direktorica Foruma slovanskih kultur, dr. Andreja Rihter, in dekanja UP FHŠ Irena Lazar, ki je v nadaljevanju predstavila UNESCO katedro za interpretacijo in izobraževanje za spodbujanje celostnih pristopov k dediščini.

Predavateljice in predavatelji so se razmisleka o vlogi muzeja v družbi dotaknili iz različnih perspektiv in vpogledov v praktično muzejsko delo. Prek retrospektivnega pogleda so ob predstavitvah Zrinke Mileusnić iz koprske UNESCO katedre, Brigitte Schmid iz Naravoslovnega muzeja na Dunaju, Alenke Černelič Krošelj iz Posavskega muzeja Brežice in profesorja dr. Darka Babića iz Filozofske fakultete v Zagrebu razmišljali o razvoju muzeološke vede ter s tem o spremembah, ki jih v muzejsko delo vnaša nova definicija muzeja, sprejeta letos avgusta na konferenci ICOM v Pragi. O izzivih vodenja muzeja je spregovorila dr. Aleksandra Berberih Slana, ki je v maju prevzela vodstvo Muzeja mesta Zagreb, pred tem pa je bila direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor.

Poseben segment predavanj je bil namenjen razmisleku o vlogi muzejev v izrednih razmerah, o čemer sta spregovorili ukrajinski gostji, dr. Iryna Hnidyk iz Politehnične nacionalne univerze v Lvivu in kulturologinja ter protikrizna menedžerka Olha Honchar.  Dr. Tanja Roženbergar je na primeru lanskoletne razstave La doctora v Etnografskem muzeju Slovenije spregovorila o delovanju muzejev v času pandemije, Kathrin Pabst iz norveškega Vest-Agder muzeja v Kristiansandu pa je pozvala k inkluzivnem pristopu muzejev.

S širokim naborom uglednih predavateljev so imeli udeleženci iz vrst študentov kot tudi muzejskih profesionalcev možnost širokega mednarodnega uvida v sodobno muzejsko delo in razvoj muzeološke vede.

Scroll to Top