Muzej rezbarstva (BiH), prejemnik nagrade ŽIVA 2020, tudi zmagovalec Michelettijeve nagrade

V Evropski prestolnici kulture Esch-sur-Alzette je med 8. in 10. septembrom potekala konferenca in podelitev nagrad Evropske muzejske akademije. Med nagrajenci je bil tudi Muzej rezbarstva iz Konjica (BiH), prejemnik nagrade ŽIVA 2020. Muzej emigracije v Gdynji (Poljska), nagrajenec ŽIVA 2018, je prejel posebno priznanje nagrade DASA. 

Dvodnevni program s predstavitvami naslednjih govorcev: luksemburškega ministra za kulturo Sama Tansona, predstavnico projekta Esch2022 Nancy Braun, župana Escha Georgesa Mischa ter direktorice Foruma slovanskih kultur in predsednice Poti pisateljic dr. Andreje Rihter, je bil 10. septembra 2022 ob 18. uri okronan s podelitvijo nagrad Evropske muzejske akademije. Finalisti so se potegovali za kar tri nagrade: EMA, Micheletti in DASA. Nagrada EMA je bila ustanovljena z namenom izkaza priznanja organizacijam, raziskovalcem in kulturnim ustanovam, ki dosegajo izjemne rezultate pri raziskovanju in izvedbi projektov z usmerjanjem razvoja muzeološkega diskurza na mednarodni ravni. Glavne teme, katerim se posveča Michelettijeva nagrada, so politične ideologije, tehnologija, ekologija in delo. Je najprestižnejša evropska nagrada za inovativne muzeje v sektorjih znanosti, tehnologije, dela in zgodovine 20. stoletja. Nagrada DASA se osredotoča na ljudi in njihove fizične, intelektualne, socialne in kulturne potrebe. Prizadeva si nagovoriti širšo javnost ter doseči učinkovitost na socialni ravni.

O Muzeju rezbarstva, ki je prejel Michelettijevo nagrado, so v odboru EME povedali: »Navdušile so nas številne praktične instalacije o nedavnih izumih in sodobni tehnologiji ter novo sodelovanje med znanostjo, industrijo in muzeologijo. Vključitev vseh obiskovalcev v raziskovanje številnih vidikov prihodnosti iz znanosti in fantastike je občudovanja vredna.”

O Emigracijskem muzeju, ki je prejel posebno priznanje nagrade DASA, pa so dejali: “The museum is a vivid institution, profoundly involved in the problems of Polish society. It is an excellent example of connecting all possible societal threads in a very well thought out educational approach… It is a model for the future of museums.”

Nagrada EMA pa je bila podeljena projektu I-On, pri katerem je sodelovalo šest muzejev in ene univerza iz sedmih evropskih držav. Raziskovali so posledice migracijskih procesov v lastni državi/regiji, rezultat pa je bila skupna potujoča razstava Identiteta na prepihu. Med sodelujočimi je tudi Muzej novejše zgodovine Slovenije, ki se letos poteguje za nagrado ŽIVA.

V FSK se veselimo podeljene nagrade in priznanja, ki izkazujeta pomembnost in aktualnost muzejev iz držav, v katerih govorimo slovanske jezike.

Scroll to Top