Slovanske avtorice v zborniku Defiant Trajectories

Zbornik Defiant Trajectories: Mapping out Slavic Women Writers Route prinaša šest znanstvenih prispevkov o pisateljicah iz Črne gore, Hrvaške, Poljske, Rusije, Srbije in Slovenije. Založnika zbornika prispevkov s konference, posvečene pisateljicam, sta združenje Pot pisateljic in Forum slovanskih kultur.

Zbornik Defiant Trajectories: Mapping out Slavic Women Writers Route so v okviru CEEPUS mreže, ki je posvečena pisateljicam, predstavile urednice: dr. Katja Mihurko Poniž (Univerza v Novi Gorici; tudi predsednica združenja Pot pisateljic), dr. Biljana Dojčinović (Univerza v Beogradu) in dr. Maša Grdešić (Univerza v Zagrebu). Šest prispevkov o avtoricah: Diani Veković iz Črne gore, Ivani Brlić Mažuranić in Mariji Jurić Zagorki iz Hrvaške, Marii Konopnicki iz Poljske, Ani Ahmatovi, Marini Cvetajevi in Zinaidi Gippius iz Rusije in Jeleni Dimitrijević iz Srbije, so pripravile Ksenija Rakoćević iz Črne gore, Ekaterina Artemiuk iz Rusije, Maša Grdešić iz Hrvaške, Biljana Dojčinović iz Srbije, dr. Katja Mihurko Poniž iz Slovenije, Monika Rudaś-Grodzka, Katarzyna Nadana-Sokolowska, Emilia Kolinko iz Poljske.

Na predstavitvi zbornika je Katja Mihurko Poniž spomnila, da je peti med cilji Združenih narodov za trajnostni razvoj enakopravnost in opolnomočenje žensk in deklic. Predstavila je tudi kulturno pot WWR ter kulturne poti Sveta Evrope. Ob analizi kulturnih poti je ugotovila, da je zastopanost žensk, ki bi jim bile posvečene poti, zelo nizka. Maša Grdešić je spregovorila o vseh prispevkih v zborniku, poiskala je njihove skupne točke, a tudi razlike. Biljana Dojčinović pa je predstavila delo in fascinantno življenje svetovne popotnice Jelene Dimitrijević. Obenem je dodala, da je Pot pisateljic (WWR) pomembna, saj omogoča, da se bistveno bolj zavemo pomena pisateljic v naših kulturah. Vplivni so lahko že majhni koraki, npr. spominske table in klopi.

Založnika zbornika prispevkov s konference, posvečene pisateljicam, ki je potekala v Ljubljani 2019, sta združenje Pot pisateljic in FSK.

Scroll to Top