Rihterjeva na delovnem obisku pri Maji Gojković, predsednici Uprave FSK

V okviru delovnega obiska v Republiki Srbiji se je dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur (FSK), sestala s predsednico Uprave FSK, Majo Gojković, sicer podpredsednico Vlade in ministrico za kulturo in informiranje Republike Srbije. Spregovorili sta o strateških usmeritvah ustanove, med katerimi bo ena ključnih povečanje prepoznavnosti slovanskih kultur v svetu.

Maja Gojković, podpredsednica Vlade in ministrica za kulturo ter informiranje Republike Srbije se je z Andrejo Rihter, direktorico FSK pogovarjala predvsem strateških usmeritvah mednarodne ustanove v naslednjem petletnem obdobju 2022 – 2027. V slednjem bo ena glavnih prioritet povečanje prepoznavnosti slovanskih kultur v svetu, in sicer z izvedbo večjih, odmevnejših dogodkov, kot tudi z okrepljenim sodelovanjem z mednarodnimi (npr. Unesco, Svet Evrope, Združeni narodi, ipd.) in kulturnimi ustanovami izven slovanskega sveta. Tako bodo slovanske kulture intenzivneje prisotne ne le na ozemlju slovanskih držav, ampak tudi na globalnem nivoju. V FSK projektih pa bodo na svoj način sodelovali tudi predstavniki drugih kultur.

Tovrstno sodelovanje se denimo obeta v okviru projekta Živa – nagrade za najboljši slovanski muzej ter kulturni in naravni spomenik. Letošnja podelitev z mednarodno konferenco bo, v kolikor bo epidemiološka situacija to dopuščala, septembra potekala v Beogradu. Eden od razlogov je aktivno sodelovanje srbskih muzejev v aktivnostih FSK ter njihov napredek v zadnjem obdobju. Muzejska dejavnost v Srbiji je sicer bogatejša za nov zakon, ki naj bi še izboljšal in posodobil delo muzejev ter varovanje kulturne dediščine v Srbiji.

Srbija je, kot je povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur, najaktivnejša država v zbirki Sto slovanskih romanov, najstarejšem projektu FSK, ki letos praznuje 15. obletnico in v okviru katerega je doslej izšlo že 87 romanov.

Scroll to Top