Piranova mednarodni kolokvij #2 o “zvokih” muzejev

Piranova mednarodni kolokvij #2 o “zvokih” muzejev

V FSK so v okviru mednarodnega centra za raziskovanje dediščine Piranova pripravili drugi kolokvij. Ta je zaradi omejitev potovanj v regiji potekal v spletni obliki, k sodelovanju pa je pritegnil več kot 40 udeležencev iz 10 različnih držav.

Potem ko v FSK nadaljujejo z načrtovanimi aktivnostmi prilagojenimi trenutnim razmeram, so mednarodni kolokvij Piranova pripravili v spletni obliki. “Naš namen je bil ponovno se povezati v novi normalnosti, poslušati drug drugega in slišati, kaj si imamo povedati, deliti izkušnje, znanja in občutke, odpreti prostor za pretok informacij in praks ter zgraditi nove mostove, partnerstva in biti prisoten v mednarodni areni,” je povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur.

Predavanja dvanajstih strokovnjakov iz sedmih držav so bila razdeljena v štiri tematske sklope: muzeji v času zaprtja, vodenje tima in timsko delo, razstave, predmeti, aktivnosti in dogodki ter muzejski obiskovalci in javnosti.

Nikolaj Nenov, direktor regionalnega zgodovinskega muzeja iz bolgarskega mesta Rousse je predstavil stanje v desetih muzejih v času zaprtja, Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice je spregovorila o aktivnostih med zaprtjem muzeja in po njem, direktorica Muzeja Jugoslavije iz Srbije, Neda Knežević je predstavila delovanje muzeja brez obiskovalcev, Miha Špiček iz Slovenskega etnografskega muzeja pa projekt Koronski humor. Veselina Kančeva iz bolgarskega muzeja na prostem Etar je z več kot 40 udeleženci kolokvija iz 10 različnih držav delila izkušnje o delu ter timskemu duhu v času izrednih razmer.

V okviru tematskega sklopa razstave, predmeti, aktivnosti in dogodki je Italijanka Claudia Ferretti, umetnica zvoka, spregovorila o družbeni vlogi zvoka v času zaprtja in kako uporabiti zvok kot gonilo družbe. Željka Bosnar Salihagić, direktorica Tiflološkega muzeja iz Zagreba je pripravila predavanje o transparentnosti strokovnih informacij o premalo zastopanih in ranljivih skupinah v muzejskem okolju, Lidia Ader, višja raziskovalka v muzejskem stanovanju Nikolaja Rimskega Korsakovega, pa je predstavila izkušnje z uporabo glasbe in multimedijskih vsebin v muzeju. Festival Svet glasbe je predstavil Dragan Cicvarić iz srbskega muzeja na prostem Stara vas Sirogojno, Miroslava Stesiuk iz muzeja Jaroslavlja iz Rusije pa je s sliko in besedo prikazala bogato kulturno in naravno dediščino Jaroslavlja.

Kolokvij, katerega del so bile tudi diskusije, se je zaključil s predavanjema strokovnjakinje na področju muzeologije Elie Vlachou iz Grčije o raziskavi pred odprtjem podvodnih arheoloških parkov ter Elizavete Fokine, direktorice državnega muzeja Caricino, ki je udeležence popeljala po bogatih muzejskih vsebinah za obiskovalce in javnosti.

V FSK bodo na podlagi analize in odzivov tudi v prihodnje, v okviru mednarodnega centra za raziskovanje dediščine Piranova, nadaljevali s tovrstnimi mednarodnimi kolokviji.

Scroll to Top