Na 12. Mednarodni poletni šoli muzeologije rekordno število udeležencev

Na 12. Mednarodni poletni šoli muzeologije rekordno število udeležencev

Mednarodna poletna šola muzeologije bo pod okriljem Foruma slovanskih kultur in Univerze na Primorskem, Fakultete za humanistične študije ter v sodelovanju z Občino Piran, potekala že 12. leto zapored. Več kot 60 udeležencev prihaja iz enajstih različnih držav. Osrednja tema so besede.

»Potem ko so bile lani v fokusu podobe, smo se odločili, da letos v ospredje postavimo BESEDE. V letu, ko obeležujemo evropsko leto kulturne dediščine, še aktivneje izpostavljamo pomen jezikov kot neizmernega bogastva nematerialne kulturne dediščine in besed, zapisanih v različnih formah, kot pričevalcev materialne kulturne dediščine,« je o izboru teme 12. Mednarodne poletne šole muzeologije v Piranu povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur. Slednji je, skupaj z Univerzo na Primorskem, Fakulteto za humanistične študije, organizator šole. »V muzejih so besede prisotne vsepovsod. Z njimi pozdravljamo obiskovalce, ko prestopijo prag muzejske ustanove … informiramo ob nakupu vstopnice … vodimo po stalnih in občasnih muzejskih zbirkah … pripovedujemo individualne in kolektivne zgodbe … interpretiramo zgodovino … izobražujemo na strokovnih dogodkih … snujemo nove projekte … promoviramo v medijih, na sejmih, letakih, spletu in družbenih omrežjih. Skratka, muzeji niso le zakladnice predmetov, ampak tudi besed,« je še dodala Rihterjeva.

Z izbrano tematiko in uglednimi strokovnjaki so organizatorji k udeležbi privabili rekordno število slušateljev. Več kot 60 jih prihaja iz enajstih držav, program, ki je sicer sestavljen iz dveh modulov, bo v ponedeljek (28. maja) in torek (29. maja) potekal v Piranu, kjer ima med drugim sedež Piranova – mednarodni center za raziskovanje dediščine. V sredo (30. maj) se bodo udeleženci odpravili na študijsko ekskurzijo v Trst, v četrtek (31. maj) in petek (1. junij) pa bo program potekal v Kopru ter Izoli.

Scroll to Top