Knjiga S Slovani za mizo prejela še Gourmandovo priznanje Best of the Best

Gourmand, ki vsako leto podeljuje mednarodne nagrade za najboljše knjige na področju hrane in pijač, je ob 25. obletnici podelil priznanja Best of the Best. V Parizu ga je prejela tudi knjiga S Slovani za mizo, avtorja Janeza Bogataja. Knjigo je v slovenskem in angleškem jeziku izdal Forum slovanskih kultur.

Potem ko je knjiga S Slovani za mizo leta 2016 prejela prestižno Gourmand nagrado za najboljšo knjigo v Vzhodni Evropi, je bila izbrana tudi med najboljše knjige v 25 letni zgodovini mednarodne in edine tovrstne nagrade. Jubilejno priznanje »Gourmand – Best of the Best in 25 years« je v Parizu Andreji Rihter, direktorici FSK in avtorju, Janezu Bogataju, izročil Edouard Cointreau, ustanovitelj nagrade Gourmand, ki jo podeljujejo od leta 1995.

Dr. Andreja Rihter je ob tej priložnosti povedala, da jo izredno veseli, da knjiga S Slovani za mizo še vedno izstopa. Ne le po izgledu, ampak tudi po vsebini. Še vedno je namreč edina svetovna monografija o slovanskih kuhinjah. Obenem pa ni samo knjiga. Slednja je prerasla v projekt, ki vključuje tudi razstavo, dogodke s pokušino jedi pripravljenih po receptih iz knjige ter sodelovanja s številnimi deležniki, kot so šole, fakultete, diplomatski zbor, organizatorji knjižnih sejemov …

»V 25 letih smo zgradili številčno Gourmand družino. Povezali smo avtorje, založnike, fotografe in številne druge akterje knjig na področju hrane in pijače. Pomemben je naš mednarodni doseg, vsakoletna srečanja ter duša, ki jo imajo knjige, ki prejmejo nagrado Gourmand,« je v pozdravnem nagovoru ob 25. obletnici nagrade Gourmand povedal njen ustanovitelj, Edouard Cointreau.

Dr. Janez Bogataj je prejel še eno nagrado »Best of the Best«, in sicer za knjigo Kranjska klobasa.

Scroll to Top