FSK na Rusko-srbskem kulturnem forumu

Na povabilo Maje Gojković, srbske podpredsednice vlade in ministrice za kulturo in medije ter predsednice Uprave FSK ter Olge Jarilove, namestnice ministrice za kulturo Ruske federacije, se je Forum slovanskih kultur udeležil Rusko-srbskega kulturnega foruma v Beogradu.

Rdeča nit Rusko-srbskega foruma sta bila kultura in turizem, udeleženci pa predstavniki knjižnic, gledališč, filmske industrije ter kreativnih industrij iz Rusije in Srbije. Na muzejskem »road showu« so se predstavili tudi nekateri najuglednejši ruski muzeji.

V uvodnem nagovoru na plenarnem zasedanju, ki so se ga udeležile visoke predstavnice ministrstev za kulturo in turizem obeh držav je direktorica FSK med drugim dejala: »Vsi se zavedamo družbenega učinka kulturnega turizma – pomaga krepiti identiteto, izboljšati medkulturno razumevanje ter ohranjati dediščino in kulturo nekega območja. Seveda ne smemo zanemariti njegovega prispevka k lokalnemu gospodarstvu.«

Rihterjeva se je udeležila tudi sekcije namenjene muzejem. Predstavila je delovanje FSK na področju dediščine in nagrado Živa za najboljši slovanski muzej in naravni ter kulturni spomenik v slovanskih državah. Na posebni konferenci o kulturnih poteh pa je spregovorila še o Poti pisateljic, kulturni poti, ki se poteguje za certifikat kulturne poti Sveta Evrope, in po njenem mnenju naslavlja še vedno aktualna vprašanja ter ima velik, kulturni, izobraževalni in predvsem turistični potencial ter s svojimi aktivnostmi privablja različna občinstva in ciljne skupine.

Forum, ki je ponudil številne priložnosti za srečanja, predstavitve in povezovanje kulturnih ustanov ter turističnih organizacij obeh držav, je spremljal bogat kulturni program. Med drugim so v Narodni knjižnici Srbije odprli razstavo ob 200. obletnici rojstva F. M. Dostojevskega, o tem ruskem literarnem velikanu pa je tekla beseda tudi na posebnem simpoziju.

Scroll to Top