Mednarodni kolokvij Piranova znova v živo

Potem ko so v Forumu slovanskih kultur zaradi epidemiološke krize zadnje štiri mednarodne kolokvije Piranova organizirali na daljavo, so šesti kolokvij znova organizirali v živo. V Piranu je 15 udeležencev in predavateljev iz šestih držav spoznavalo in z različnih zornih kotov odkrivalo zvočno valovanje.

Rdeča nit šestega mednarodnega kolokvija, ki ga je Forum slovanskih kultur (FSK) pripravil v sodelovanju z Evropsko muzejsko akademijo, Fakulteto za humanistične študije Univerze na Primorskem in Obalnimi galerijami Piran, je bil zvok. Predavatelji, Katarina Habe ter Borut Jerman iz Slovenije, Lidia Ader iz Ruske federacije ter moderatorji Andreja Rihter in Nina Zdravič Polič (Slovenija) in Massimo Negri (Italija) so spregovorili o pomenu zvoka, njegovem vplivu na dojemanje sveta, zvočni krajini v muzejih in muzejskih postavitvah, uporabi novih tehnologij v predstavitvah kulturne dediščine. Predstavili so tudi različne primere dobrih praks. Na delavnici, ki jo je vodila italijanska skladateljica in glasbenica Claudia Ferretti, pa so udeleženci sami ustvarjali in pripovedovali zgodbe z zvokom. Nastale so tri zvočne razglednice: Pesem kita, Oddaljenje govorice in Novi svet.

Udeleženci iz šestih držav: Italije, Slovenije, Ruske federacije, Severne Makedonije, Srbije in Črne gore so predstavili tudi kulturne ustanove, v katerih delajo in svoje delo v njih.

»Izkušnje udeležbe na kolokviju v živo ni mogoče nadomestiti z izvedbo na daljavo. Po vnovičnem Piranova kolokviju v živo upamo, da bomo v tem slogu nemoteno nadaljevali tudi v prihodnje,« je ob koncu šestega mednarodnega kolokvija Piranova povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur.

Scroll to Top