FSK čestital Slovenskemu planinskemu muzeju

FSK čestital Slovenskemu planinskemu muzeju

V Forumu slovanskih kultur so se udeležili slovesnosti ob 10. obletnici Slovenskega planinskega muzeja, sicer tudi najboljšega slovanskega muzeja leta 2017.

Slovenski planinski muzej je leta 2017 prejel nagrado Živa za najboljši slovanskih muzej, ki jo podeljuje Forum slovanskih kultur. “Veseli smo, da je Slovenski planinski muzej postal del široke mreže slovanskih muzejev združenih pod okriljem nagrade Živa in da se partnerstvo preko različnih oblik sodelovanja iz leta v leto krepi,” je povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur ter ob 10. obletnici Slovenskega planinskega muzeja čestitala Ireni Lačen Benedičič, vršilki dolžnosti direktorice Gornjesavskega muzeja, pod okriljem katerega deluje muzej z okroglim jubilejem.

Kot je dejala Lačen Benedičičeva je muzej v desetletju delovanja postal stičišče vseh planincev. Izpolnil in presegel je cilje ter postal prostor, kjer so vzgoja, izobraževanje, kultura in preučevanje gorništva, alpinizma ter planinstva na enem mestu.

Ob obeležitvi 10. obletnice je Slovenski planinski muzej obiskal tudi predsednik države Borut Pahor. Muzeju je izročil posebno Zahvalo predsednika republike za zavzeto in predano skrb za ohranjanje in predstavljanje kulturne dediščine s področij planinstva, alpinizma in gorništva na Slovenskem. Ob tem je še dejal: “Ljubezen Slovencev do gora je iskrena in stvar narodne tradicije in identitete.”

Scroll to Top