FSK na delovnem obisku v Moskvi

V Mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so se v okviru delovnega obiska v ruski prestolnici srečali s svojimi stalnimi projektnimi partnerji, obenem pa tudi z namestnico ministrice za kulturo Ruske federacije, Allo Manilovo in Jegenijem Primakovom, vodjo zvezne agencije Rossotrudničestvo.

Direktorica Foruma slovanskih kultur (FSK) dr. Andreja Rihter se je v okviru delovnega obiska v Moskvi srečala z Allo Manilovo, namestnico ministrice za kulturo Ruske federacije in predstavniki ruskega zunanjega ministrstva. Rihterjeva je uvodoma predstavila delovanje FSK v zadnjem letu in pol ter poudarila, da se je ustanova hitro in ustrezno prilagodila drugačnim razmeram delovanja. Ruska stran ocenjuje, da je FSK v zadnjih letih izredno napredoval in da je razvoj viden na vseh ravneh. FSK bo tudi letos gost novembrskega Mednarodnega kulturnega foruma v St. Peterburgu. Ob robu tega naj bi se, podobno kot minula leta, srečali tudi ministri slovanskih držav.

V ruski prestolnici sicer zelo uspešno deluje Center slovanskih kultur Moskva. V okviru projekta Sto slovanskih romanov je dolgoletno in plodno sodelovanje z Inštitutom za prevajanje, vse intenzivnejše pa so vezi z Rusko nacionalno knjižnico. V kolikor bodo razmere dopuščale, bo FSK v sodelovanju s slednjo konec letošnjega leta v Moskvi obeležil 15. obletnico zbirke Sto slovanskih romanov.

Na delovnem srečanju z Jevgenijem Primakovom, vodjo zvezne agencije Rossotrudničestvo je dr. Rihter razpravljala o možnostih sodelovanja v vseh slovanskih državah ter v različnih projektih. Eden od glavnih skupnih ciljev obeh partnerjev je razvoj in vzpostavitev mostov v lokalnih skupnostih. Prvi projekt sodelovanja Slovanski letni časi naj bi zaživel jeseni letos, in sicer v Sloveniji na gradu Bogenšperk. Podobni cikli dogodkov naj bi nato stekli še v drugih slovanskih državah.

Scroll to Top