Cikel nagrade Živa 2020 se nadaljuje

Potem ko muzejev nominiranih za 7. nagrado Živa spomladi letos zaradi epidemioloških razmer ni bilo mogoče obiskati, so sodniki obiske opravili na daljavo. V muzejih v enajstih slovanskih državah so se nanje dobro pripravili.

Tako kot spomladi 2020, tudi letos zavoljo omejitev zaradi Covida-19 sodniki za nagrado Živa niso mogli na pot in obisk muzejev prijavljenih za nagrado za najboljši slovanski muzej ter najboljši naravni in kulturni spomenik v slovanskih državah. Oglede je tako trinajst sodnikov od aprila do junija opravili na daljavo. Za dvajset nominiranih muzejev iz enajstih slovanskih držav so najprej pripravili protokol tovrstnega ogleda, se s predstavniki muzejev pogovorili o celotni izvedbi in morebitnih težavah, nato pa ogled preko platforme ZOOM tudi izvedli. Po ocenah sodnikov so se v nominiranih muzejih na oglede na daljavo dobro pripravili.

Po opravljenih ogledih so sodniki pripravili poročila ter se sredi julija srečali na spletnem sestanku. Na njem so razpravljali o opravljenem delu in tistem, kar so videli, ter o nagradah, ki jih bodo prejeli najboljši muzeji. Podelitev dveh glavnih nagrad Živa in petih posebnih priznanj s konferenco bo potekala januarja 2022 v Srbiji.

Scroll to Top