Živa 2017 v roke Slovenskemu planinskemu muzeju

Živa 2017 v roke Slovenskemu planinskemu muzeju

Forum slovanskih kultur (FSK) je pod častnim pokroviteljstvom ministra za kulturo RS, Antona Peršaka, in v sodelovanju z Občino Bled in tamkajšnjim Zavodom za kulturo Bled, v blejski Vili Bled podelil nagrado za najboljši slovanski muzej. Kip Žive so si prislužili v Slovenskem planinskem muzeju.

Dr. Andreja Rihter, direktorica FSK, Natalia Zarzecka, direktorica poljskega muzeja Cricoteca, prejemnika nagrade Živa 2016, in Pavle Goranović, predsednik uprave FSK, so ob prisotnosti predstavnikov muzejskih strokovnjakov iz slovanskih in evropskih držav ter kandidatov za nagrado Živa iz enajstih slovanskih držav slavnostno podelili četrto nagrado Živa za najboljši slovanski muzej. Nagrado (imenovano po slovanski boginji Živi) je prejel Slovenski planinski muzej (Mojstrana, Slovenija).

Poleg glavne nagrade so podelili še nagrado Živa za vodenje, ki jo je prejel Državni literarni muzej Yanka Kupala (Minsk, Belorusija), Muzej Šlezije (Katovice, Poljska) je prejel nagrado za odprtost in privlačnost za obiskovalce, Muzej Macura (Novi Banovci, Srbija) za kreativnost, Vlaški muzej na prostem (Rožnov pod Radhoštem, Češka republika) za pripovednost, Narodni muzej Glinka (Moskva, Ruska federacija) pa za učinkovito rabo virov. S častno omembo je bil nagrajen Državni spominski zgodovinsko-literarni muzej in krajinski muzejski rezervat A. S. Puškina (Mihajlovsko, Ruska federacija).

“Naša Živa bo ostala živa, saj gre naša bodočnost v smeri integracije. Muzeji so kot ustanove postali bolj sodelujoči in vključujoči,” je na podelitvi med drugim povedala Rihterjeva. Obenem pa je FSK slavnostno najavil, da bo podelitev nagrade Živa prihodnje leto potekala v Pragi, na Češkem.

Scroll to Top