Transformacije kmalu z novimi kolekcijami

Projekt Tranformacije bodo kmalu obogatile nove kolekcije modnih oblikovalcev iz petih slovanskih držav. Tako kot prvih pet kolekcij bodo tudi te krasile inspiracije iz slovanske kulturne dediščine.

V Forumu slovanskih kultur nadaljujejo s projektom Transformacije: OD slovanske oblačilne tradicije DO modernih kreacij. Pozno pomladi letos ga bo obogatilo pet novih kolekcij modnih oblikovalcev iz petih slovanskih držav, in sicer Poljske, Češke, Hrvaške, Severne Makedonije ter Črne gore.

“Slovanska kulturna dediščina  je bogata in raznolika v svojih oblikah, detajlih, načinih tkanja, pletenja, vezenja, vzorčenja, apliciranja,  krojenja hkrati polna podobnih značilnosti in elementov, ki se zmeraj znova pojavijo, povezujejo in prepletajo,” je povedala Stanka Vauda Benčič, koordinatorka projekta Transformacije, sicer pa kostumografinja, oblikovalka oblačil in tekstilij ter dodala, da je vse to že opaziti na pripravljenih skicah in se v obrisih zrcali tudi v nastajajočih kolekcijah. Poljakinja Kinga Krol je svojo kolekcijo naslovila Dziwożona, kolekcija Denise Dovalove iz Češke je poimenovana Slavic Goddesses, Dragan Hristov iz Severne Makedonije ustvarja kolekcijo The Forest, Jelena Holec iz Hrvaške pa kolekcijo Ornamentation. Modna oblikovalka iz Črne gore je Ivana P. Murišić, s kolekcijo Sloboda. Naštete modne kolekcije v nastajanju bodo pomembno obogatile dosedanje, ki so jih za FSK že pripravili modni oblikovalci iz Srbije, Slovenije, Rusije, Bolgarije in Slovaške.

Scroll to Top