Poslovil se je pisatelj Marko Sosič

Pri komaj 62 letih je umrl pisatelj in gledališki ter filmski režiser Marko Sosič. Rodil se je leta 1958 v Trstu. Diplomiral je iz režije na Akademiji za gledališko in filmsko umetnost v Zagrebu. Deloval je v slovenskih in tržaškem gledališču ter bil umetniški vodja Slovenskega narodnega gledališča v Novi Gorici in ravnatelj ter umetniški vodja Slovenskega stalnega gledališču v Trstu.

Njegov romaneskni prvenec, tenkočuten roman o duševno prizadeti deklici, nato ženski, Balerina, balerina (1997), ki je uvrščen v zbirko Sto slovanskih romanov, je bil nominiran za nagrado kresnik, prejel pa je tržaško nagrado vstajenje. V okviru zbirke je bil preveden v srbščino in ruščino.

V izboru za nagrado kresnik so bili tudi Kratki roman o snegu in ljubezni, roman Tito, amor mijo, ki je bil nominiran za nagrado Prešernovega sklada, ter roman Ki od daleč prihajaš v mojo bližino. Njegova dela so prevedena v italijanščino, angleščino, francoščino, hrvaščino, srbščino, ruščino, nemščino, španščino in druge jezike.

Scroll to Top