FSK tudi letos na Mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu

FSK tudi letos na Mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu

V Forumu slovanskih kultur so v okviru VII. Mednarodnega kulturnega foruma v Sankt Peterburgu predstavili snovanje nove kulturne poti, zbrani ministri za kulturo slovanskih držav pa so pozdravili tudi projekt Slovanska prestolnica kulture.

V Mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so se tudi letos odzvali posebnemu povabilu in se predstavili na Mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu. V okviru 2. konference o novih kulturnih poteh v slovanskem svetu so ministri za kulturo: Dejan Prešiček iz Slovenije, Boil Banov iz Bolgarije, Ľubica Laššáková iz Slovaške, Vladan Vukosavljević iz Srbije in Alla Manilova, državna sekretarka – namestnica ministra za kulturo Ruske federacije, v svojih nagovorih med drugim izpostavili pomen kulturne dediščine slehernega naroda, a hkrati tudi prednosti, ki jih prinašajo skupni projekti in promocija slovanskih narodov znotraj in zunaj držav. Poleg že uveljavljenih projektov (100 slovanskih romanov, Živa – nagrada za najboljši slovanski muzej …), v FSK pripravljajo novo evropsko kulturno pot (prvo s sedežem v eni od slovanskih držav), na podlagi soglasja Uprave FSK pa so se lotili tudi priprave projekta Slovanska prestolnica kulture. Vladan Vukosavljević, predsednik Uprave FSK je izpostavil še 15. obletnico delovanja ustanove. To bodo praznovali prihodnje leto in obeležili s številnimi dogodki.

Po besedah ruskih gostiteljev naj bi bil FSK poseben gost na sankt peterburškem kulturnem forumu prihodnje leto. »To je odlična priložnost za slovanske kulture, institucije in umetnike,« je povedala Alla Manilova, dr. Andreja Rihter, direktorica FSK pa je dodala, da se bodo na ta dogodek, v sodelovanju z državami članicami FSK, intenzivno pripravljali ter priložnost izkoristili v polni meri, kot to počnejo države častne gostje enega največjih dogodkov na svetu, na katerem so v ospredju globalni trendi na področju kulture. Rihterjeva je sicer predavala tudi na okrogli mizi Glasba. Čas. Digitalizacija. Prostori.

Sankt Peterburškega mednarodnega kulturnega foruma se letos udeležuje 35000 udeležencev iz 100 držav.

Scroll to Top