Bolgarski kreator Božilov med BigSEE zmagovalci

Bolgarski kreator Božilov med BigSEE zmagovalci

Bolgar Nikolaj Božilov, ki je za projekt Foruma slovanskih kultur Transformacije oblikoval kolekcijo Spirit, je med zmagovalci letošnjih BigSEE nagrad na področju modnega oblikovanja. Nacionalno nagrado je prejel za raziskovanje bolgarske tradicije in njeno umestitev v sodobno oblikovanje.

Modni kreator Nikolaj Božilov, ki je med drugim že prejel prestižno bolgarsko nagrado za najboljšega oblikovalca “Zlata šivanka”, je za projekt Foruma slovanskih kultur oblikoval kolekcijo Spirit. Slednja temelji na prepoznavnih oblačilih bolgarske tradicije, vrhunec kolekcije pa predstavlja ročno izdelan gajtan, aranžiran v barvno kompozicijo. Kot osrednji modni dodatek v kolekciji dominirajo izvirno oblikovani podaljšani ovratniki iz prepletenih neoprenskih niti. Primarna inspiracija Božilova sicer izhaja iz “nestinarstva”, ritualnega plesa po vroči žerjavici, ki ga je Unesco zaščitil kot bolgarsko nesnovno kulturno dediščino.

S kolekcijo Spirit je bil Nikolaj Božilov uvrščen med zmagovalce in prejemnike nacionalnih Big SEE nagrad na področju modnega oblikovanja. Z nagradami BigSEE želijo v Zavodu Big sistematično raziskovati ustvarjalni in poslovni potencial Jugovzhodne Evrope ter prepoznati in izpostaviti njeno odličnost v arhitekturi, notranjemu dizajnu, oblikovanju izdelkov, kreativnem turizmu, modnem oblikovanju in oblikovanju lesa.

V projekt Transformacije: OD slovanske oblačilne tradicije DO modernih kreacij, s katerim so v FSK vzbudili zanimanje za slovansko kulturno dediščino in jo približali širši javnosti so se v prvi fazi, poleg Nikolaja Božilova iz Bolgarije, s svojimi kolekcijami vključili še Jelena Proković iz Slovenije, Nevena Jovanović iz Srbije, ruski par Galina in Nikolaj Birjukov ter Andrea Pojezdálová iz Slovaške.

Scroll to Top