Бугарскиот творец Божилов меѓу победниците на BigSEE

Модниот дизајнер Николај Божилов, кој веќе ја доби престижната бугарска награда за најдобар дизајнер „Златна игла“, ја дизајнираше колекцијата Spirit за проектот на Форумот на словенските култури. Наградата е заснована во поврзаност со препознатливата облека од бугарската традиција, а главната точка на колекцијата е рачно изработениот гајтан, распореден во разнобојна композиција. Како централен моден додаток во колекцијата доминираат првично дизајнираните продолжени јаки изработени од испреплетени неопренски конци. Примарната инспирација на Божилов доаѓа од „нестинарството“, ритуалниот танц по врел жар, кој беше заштитен од УНЕСКО како нематеријално културно наследство на Бугарија.
Со колекцијата Spirit, Николај Божилов беше рангиран меѓу добитниците на националните награди на BigSEE од областа на модниот дизајн. Со наградите BigSEE, Институтот Big сака систематски да го истражи креативниот и деловниот потенцијал на Југоисточна Европа и да ја препознае и истакне нејзината извонредност во архитектурата, дизајнот на ентериер, дизајнот на производи, креативниот туризам, модниот дизајн и дизајнот на дрво.

Во проектот на ФСК, ОД словенската традиционална носија ДО модерните креации, покрај Николај Божилов од Бугарија, се приклучи и Јелена Проковиќ од Словенија, што предизвика интерес за словенското културно наследство и го приближи истото до пошироката јавност, а учесници беа и Невена Јовановиќ од Србија, руската двојка Галина и Николај Бирјуков и Андреа Појеждалова од Словачка.

Scroll to Top