Za Forum slovanskih kultur leto v znamenju 15. obletnice

Za Forum slovanskih kultur leto v znamenju 15. obletnice

V mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur bodo s posebnimi dogodki v Sloveniji in državah članicah ter izven obeležili 15. obletnico ustanove. FSK je postala referenčna platforma medkulturnega dialoga slovanskih kultur in povezovalni center slovanskih držav na področju umetnosti in kulture, izobraževanja ter znanosti in kulturnega turizma.

Forum slovanskih kultur ima sedež v Sloveniji, povezuje pa 13 slovanskih držav (Belorusijo, Bolgarijo, Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Češko, Slovaško, Poljsko, Srbijo, Rusk federacijo, Ukrajino, Makedonijo, Črno goro in Slovenijo). »Po 15 letih delovanja je FSK referenčna platforma medkulturnega dialoga in povezovalni center slovanskih držav ter uspešen promotor slovanskih kultur izven meja držav članic FSK,« je na pragu leta, v katerem bodo s posebnimi dogodki obeležili 15. obletnico, povedala direktorica FSK, dr. Andreja Rihter. Poleg stalnih projektov, med katerimi sta najstarejša 100 slovanskih romanov in nagrada za najboljši slovanski muzej Živa, bodo odprli tudi novo tematsko področje ter se lotili proučevanja mladih slovanskih migrantov v slovanskem svetu. 15. obletnico FSK bodo sicer obeležili tudi v drugih državah članicah FSK.

»Na naših dogodkih na leto naštejemo preko 65 000 obiskovalcev. Doseg pa celo presega število 1 000 000. Ob 15. obletnici ga želimo še povečati in postati še dostopnejši – zgraditi mostove ne le do strokovnih javnosti, ampak tudi do splošne javnosti v slovanskih državah in zunaj njihovih meja. Verjamemo, da nam bo to s številnimi dogodki, predvsem pa z aktivno mrežo partnerjev ter komunikacijskimi procesi tudi uspelo,« je še povedala Rihterjeva in dodala, da so še posebej ponosni na spletno stran (www.fsk.si), kjer se v letu 2019 dokočno udejanja koncept spletnega mesta kot mednarodnega spletišča z nizom informacijskih točk, ki ne ponujajo zgolj informacij, ampak tudi sodelovanje ter povezovanje uporabnikov ter ustanov. Predvsem pa je edinstven v tem, da so njegove vsebine dostopne v vseh 13 slovanskih jezikih ter v angleščini.

Scroll to Top