Vila Zlatica

Predstava V agoniji v koprodukciji Društva dveh in Foruma slovanskih kultur se bo odvijala v prostorih Vile Zlatica.
***
Igrajo: Polona Juh, Saša Tabaković, Boris Mihalj
Režija: Nina Šorak
Prevod: Andrej Inkret
Lektura: Maja Cerar
Scenografija: Sara Slivnik
Kostumografija: Tina Bonča
Pomočnica: Tara Štraus
Tehnična pomoč: Janko Oven
Izvršna produkcija: Mija Špiler

Cena vstopnice: 23 eur
Trajanje: 120 minut
 

Ponovitve v marcu 2023:
📌vsako nedeljo, vsakič ob 19. uri
📌 v torek, 21. marca, ob 17. uri
📌 v torek, 28. marca, ob 17. uri
📌 v sredo, 29. marca, ob 17. uri
📌 v četrtek, 30. marca, ob 17. uri

Ponovitve v aprilu 2023:
📌 vsako nedeljo (razen 23. aprila), vsakič ob 19. uri
📌
v ponedeljek, 10. aprila, ob 19. uri

𝘗𝘰𝘯𝘰𝘷𝘪𝘵𝘷𝘦 𝘷 𝘮𝘢𝘫𝘶 2023:
📌 𝘃𝘀𝗮𝗸𝗼 𝗻𝗲𝗱𝗲𝗹𝗷𝗼, vsakič 𝗼𝗯 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v torek, 𝟮. 𝗺𝗮𝗷𝗮, 𝗼𝗯 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v ponedeljek, 𝟴. 𝗺𝗮𝗷𝗮, ob 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v torek, 𝟵. 𝗺𝗮𝗷𝗮, ob 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v sredo, 𝟭𝟬. 𝗺𝗮𝗷𝗮, ob 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v četrtek, 𝟭𝟭. 𝗺𝗮𝗷𝗮, ob 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v petek, 𝟭𝟮. 𝗺𝗮𝗷𝗮, ob 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
📌 v soboto, 𝟮𝟳. 𝗺𝗮𝗷a, ob 𝟮𝟬. 𝘂𝗿𝗶
 

Rezervacije in nakup vstopnic je mogoč na info@fsk.si ali prek telefonske številke 040 835 775. Število mest je omejeno na 20 oseb. Predstava ni primerna za gibalno ovirane.

Vrata Hribarjeve Vile Zlatica (Cesta 27. aprila 47) so odprta vsak dan, razen ob ponedeljkih.
Ogled muzejske zbirke z vodstvom (največ 5 obiskovalcev) je mogoč ob petkih, od 15.00 do 18.00 ter sobotah, od 14.00 do 18.00.
Od torka do nedelje pa ob predhodni najavi (najmanj 24 ur prej).
Informacije in prijave: vila.zlatica@fsk.si ali po telefonu +386 (0)8 2010 457 ali +386 40 835 775.

VSTOPNINA

 • Odrasli: 6,00 EUR
 • Študenti: 4,00 EUR
 • Dijaki in otroci: 4,00 EUR
 • Odrasli nad 60 let: 4,00 EUR
 • Družine: 14,00 EUR
 • Brezposelni: 4,00 EUR
 • Ogled s strokovnim vodstvom za najavljeno skupino z največ 5 obiskovalci: 7,00 EUR (znižana cena 5,00 EUR) na osebo.
 • Pedagoški programi: 4,00 EUR na osebo.

Zaradi arhitekturnih omejitev vile dostop za invalide trenutno ni mogoč.

“Naš interes je vselej narediti nekaj, na kar smo lahko ponosni in pokažemo celemu svetu. Prenovljena Vila Zlatica to zagotovo je. Kar me veseli je, da nudi tako delovno okolje, kot tudi okolje, v katerem se bo lahko uživalo. Naj vila dolgo služi svojemu namenu.”
Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana

O VILI ZLATICA

O IVANU HRIBARJU

STALNA RAZSTAVA

IVAN HRIBAR IN LJUBLJANSKO MEŠČANSTVO
Poklon Ivanu Hribarju in njegovi hčerki dr. Zlatici Hribar

Nekdanji dom znamenitega ljubljanskega župana Ivana Hribarja v Rožni dolini nudi vpogled v življenje slovenske meščanske družine z začetka 20. stoletja.

Več si lahko ogledate TUKAJ

OBČASNA RAZSTAVA

IZMENJUJEMO – POVEZUJEMO - OŽIVČUJEMO – PROMOVIRAMO – USPOSABLJAMO
Od Hribarja do Foruma slovanskih kultur

11. maj 2021 – 31. Januar 2022
Prva občasna razstava prinaša pripoved o Hribarjevi ideji slovanstva iz 19. stoletja ter sodobnem poslanstvu FSK, ki ga ta mednarodna ustanova udejanja v 21. stoletju. Sprehoditi se je mogoče po poteh po katerih je Hribar hodil in spoznaval različnosti ter podobnosti med slovanskimi narodi, obenem pa spoznati razvoj kulturnega sodelovanja med državami, katerih prebivalci govorijo slovanske jezike.

Knjižnica FSK v gosteh pri Ivanu Hribarju

Knjižnica Foruma slovanskih kultur, ki se je naselila v delovni in študijski prostor velikega zagovornika slovanskih narodov in njihovih kultur Ivana Hribarja, ponuja dostop do pogosto še vedno neznanih ali spregledanih zakladov slovanske dediščine, kultur in literatur v vseh slovanskih in vrsti drugih jezikov.

Predvsem pa je v Hribarjevi knjižnici našla svoj dom zbirka Sto slovanskih romanov, največji mednarodni kulturni, književni in promocijski projekt slovanske literature, ki že desetletje in pol poteka pod okriljem Foruma slovanskih kultur.

NAJEM VILE – AMBIENT, KI VABI ...

Rožnodolsko meščansko vilo, nekdanje domovanje znamenitega ljubljanskega župana, še danes krasi prekrasen vrt z zelenico. Prav ta ambient brez primere, skoraj v središču Ljubljane, lahko predstavlja edinstveno dodano vrednost dogodka kot je sprejem, novinarska konferenca, strokovno srečanje, podelitev nagrad/certifikatov/spričeval …

Za nepozabne trenutke in slikovite spomine je Hribarjeva Vila Zlatica pravi ambient!

Za najem Hribarjeve Vile Zlatica z vrtom in ogledom muzeja pokličite na:

 • T: +386 (0)8 205 2800
 • M: +386 40 835 775
 • E-mail: info@fsk.si

ŽIVA VILA

S ciklom dogodkov pod skupnim nazivom ŽIVA VILA Forum slovanskih kultur oživlja vilo in njen čaroben vrt. Privlačna notranjost in vrt, ki s svežino zelene preproge s kuliso rožnodolskih vil v ozadju postaja novo ljubljansko prizorišče za dogodke v sami vili in na prostem.

2021

Praznujemo Mednarodni muzejski dan 2021

Brezplačna strokovna vodstva z Jernejo Batič, Darjo Pergovnik, Marijo Ano Kranjc in dr. Andrejo Rihter

DOGODKI

2021

Festival Fabula z Ano Marwan na vrtu Vile Zlatica

Drago Jančar in Robert Perišić na Festivalu slovanskih kultur

PARTNERJI

IZPOSTAVLJAMO

Hribarjeva Vila Zlatica odprla svoja vrata

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, dr. Andreja Rihter, direktorica Mednarodne ustanove – Forum slovanskih kultur, Jerneja Batič, vodja projekta obnove Vile Zlatica in dr. Irena Žmuc, avtorica stalne razstave Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo, so s prerezom traku slavnostno odprli prenovljeno Hribarjevo Vilo Zlatica.

V Vili Zlatica obisk Maje Gojković, predsednice Uprave FSK

Maja Gojković, predsednica Uprave Foruma slovanskih kultur, sicer pa podpredsednica Vlade Republike Srbije ter ministrica za kulturo in informiranje, se je mudila na prvem uradnem obisku na novem sedežu Mednarodne ustanove – Forum slovanskih kultur.

Ekselence v Vili Zlatica

Po slavnostnem odprtju Hribarjeve Vile Zlatica FSK v svoje novo domovanje na obisk vabi veleposlanike slovanskih držav v Ljubljani. Vilo so si doslej ogledale že ekselence iz Češke, Hrvaške, Poljske in Rusije.

NOVICE

14. Mednarodna poletna šola muzeologije

Letošnja že 14. Mednarodna poletna šola muzeologije je potekala med 5. in 9. septembrom 2022 na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem. Program je bil izveden v sodelovanju Foruma slovanskih kultur, UNESCO katedre in Oddelka za arheologijo in dediščino UP FHŠ, ICOM Slovenija ter v partnerstvu s Pokrajinskim muzejem Koper in Delavskim domom Trbovlje.

Več »

ZAČETKI

Hiša na nekdanji Cesti na Rožnik (danes Cesta 27. aprila 47) je bila zgrajena leta 1910, Ivan Hribar pa jo je kupil po koncu prve svetovne vojne in se vanjo vselil leta 1922. Hribarjeva hčerka Zlatica (1913 – 2000) je vse svoje življenje živela v vili. Večino družinske dediščine je poklonila Mestnemu muzeju Ljubljana, vilo pa državi Sloveniji. Vlada Republike Slovenije je aprila 2010 lastništvo vile prenesla na Mestno občino Ljubljana, ta pa jo je dala v upravljanje Muzeju in galerijam mesta Ljubljana.

Leta 2017 je bila Vila Zlatica razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, projekt njene obnove pa umeščen v Načrt razvojnih programov in v proračun Mestne občine Ljubljana. Septembra 2019 se je obnova začela s poudarkom na obsežnejših investicijskih in konservatorsko-restavratorskih delih. Pri prenovi se je sledilo osnovni usmeritvi, da se objekt predstavi v podobi, kot ga je imel po prizidavi leta 1933 in pred drugo svetovno vojno, ko je v vili še živel Ivan Hribar z družino. Ohranili so se: stavbno pohištvo in vsi leseni elementi, parket, lončene peči, teraco, kovinski elementi in stenske poslikave.

Scroll to Top