Vila Zlatica

Vrata Hribarjeve Vile Zlatica (Cesta 27. aprila 47) so odprta vsak dan, razen ob ponedeljkih.
Ogled muzejske zbirke z vodstvom (največ 7 obiskovalcev) je mogoč vsako polno uro ob petkih, od 15.00 do 18.00 ter sobotah, od 14.00 do 18.00.
Od torka do nedelje pa ob predhodni najavi (najmanj 24 ur prej).
Informacije in prijave: vila.zlatica@fsk.si ali po telefonu +386 (0)8 2010 457 ali +386 40 835 775.

VSTOPNINA

 • Odrasli: 8,00 EUR
 • Študenti/dijaki in upokojenci nad 60 let: 6,00 EUR
 • Družine: 15,00 EUR
 • Brezposelni: 6,00 EUR
 • Ogled z vodstvom za najavljeno skupino: 8,00 EUR / osebo (znižana cena: 6,00 EUR / osebo)
 • Hribarjeva Ljubljana – ogled mesta in Vile Zlatice: 10,00 EUR / osebo (znižana cena: 9,00 EUR / osebo)
 • Hribarjeva Ljubljana – samo ogled mesta: 8,00 EUR / osebo (znižana cena: 6,00 EUR / osebo)
 • Hribarjeva Ljubljana – kombinirana družinska vstopnica: 26,00 EUR
 • Pedagoški program – mesto ali Vila Zlatica: 6,00 EUR / osebo
 • Pedagoški program – kombiniran ogled: 8,00 EUR / osebo

Zaradi arhitekturnih omejitev vile dostop za invalide trenutno ni mogoč.

“Naš interes je vselej narediti nekaj, na kar smo lahko ponosni in pokažemo celemu svetu. Prenovljena Vila Zlatica to zagotovo je. Kar me veseli je, da nudi tako delovno okolje, kot tudi okolje, v katerem se bo lahko uživalo. Naj vila dolgo služi svojemu namenu.”
Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana

O VILI ZLATICA

O IVANU HRIBARJU

STALNA RAZSTAVA

IVAN HRIBAR IN LJUBLJANSKO MEŠČANSTVO
Poklon Ivanu Hribarju in njegovi hčerki dr. Zlatici Hribar

Nekdanji dom znamenitega ljubljanskega župana Ivana Hribarja v Rožni dolini nudi vpogled v življenje slovenske meščanske družine z začetka 20. stoletja.

Več si lahko ogledate TUKAJ

OBČASNA RAZSTAVA

SLOVENSKA LITERARNA MODERNA V ČEŠKEM OKOLJU

22. April 2024 – 22. Maj 2024

Slovenski in češki ustvarjalci so bili v tesnih ustvarjalnih in velikokrat tudi prijateljskih razmerjih. Razstava raziskuje, kako se njihove življenjske izkušnje odražajo v njihovih delih. Posebno pozornost v okviru razstave je posvečena Ivanu Cankarju in fenomenu večkulturne pisateljice Zofke Kveder.

Obdobje moderne problematizira družbene in posledično tudi spolne vloge avtorjev oziroma avtoric, njihov pogled na svet pa postaja subjektiven. Literarno delo postane prostor, preko katerega lahko izražajo svoje krize in pogled na spreminjajoči se svet. Razstava prikazuje dialog med slovenskim in češkim literatnim in kulturnim okoljem, ki je bil vzajemen in obojestranski, izkazuje pa se v književnosti, arhitekturi, gledališču, znanosti in na splošno v obeh kulturah.

 

Vila Zlatica in Ivan Hribar predstavljata močan povezovalni element, saj je bil Hribar v svoji poklicni poti, sprva kot uslužbenec banke Slavija in nato kot veleposlanik Kraljevine Srbov, Hrvatov in Slovencev v Pragi aktiven medkulturni posrednik. Prvič so na ogled tudi knjige iz Hribarjeve knjižne zbirke (zdaj shranjene v NUK), ki izpričujejo tesno povezanost s češkimi pisateljicami in pisatelji ter avtorji slovenske moderne.

OBČASNA RAZSTAVA

IZMENJUJEMO – POVEZUJEMO - OŽIVČUJEMO – PROMOVIRAMO – USPOSABLJAMO
Od Hribarja do Foruma slovanskih kultur

11. maj 2021 – 31. Januar 2022
Prva občasna razstava prinaša pripoved o Hribarjevi ideji slovanstva iz 19. stoletja ter sodobnem poslanstvu FSK, ki ga ta mednarodna ustanova udejanja v 21. stoletju. Sprehoditi se je mogoče po poteh po katerih je Hribar hodil in spoznaval različnosti ter podobnosti med slovanskimi narodi, obenem pa spoznati razvoj kulturnega sodelovanja med državami, katerih prebivalci govorijo slovanske jezike.

Knjižnica FSK v gosteh pri Ivanu Hribarju

Knjižnica Foruma slovanskih kultur, ki se je naselila v delovni in študijski prostor velikega zagovornika slovanskih narodov in njihovih kultur Ivana Hribarja, ponuja dostop do pogosto še vedno neznanih ali spregledanih zakladov slovanske dediščine, kultur in literatur v vseh slovanskih in vrsti drugih jezikov.

Predvsem pa je v Hribarjevi knjižnici našla svoj dom zbirka Sto slovanskih romanov, največji mednarodni kulturni, književni in promocijski projekt slovanske literature, ki že desetletje in pol poteka pod okriljem Foruma slovanskih kultur.

NAJEM VILE – AMBIENT, KI VABI ...

Rožnodolsko meščansko vilo, nekdanje domovanje znamenitega ljubljanskega župana, še danes krasi prekrasen vrt z zelenico. Prav ta ambient brez primere, skoraj v središču Ljubljane, lahko predstavlja edinstveno dodano vrednost dogodka kot je sprejem, novinarska konferenca, strokovno srečanje, podelitev nagrad/certifikatov/spričeval …

Za nepozabne trenutke in slikovite spomine je Hribarjeva Vila Zlatica pravi ambient!

Za najem Hribarjeve Vile Zlatica z vrtom in ogledom muzeja pokličite na:

 • T: +386 (0)8 205 2800
 • M: +386 40 835 775
 • E-mail: info@fsk.si

ŽIVA VILA

S ciklom dogodkov pod skupnim nazivom ŽIVA VILA Forum slovanskih kultur oživlja vilo in njen čaroben vrt. Privlačna notranjost in vrt, ki s svežino zelene preproge s kuliso rožnodolskih vil v ozadju postaja novo ljubljansko prizorišče za dogodke v sami vili in na prostem.

2021

Praznujemo Mednarodni muzejski dan 2021

Brezplačna strokovna vodstva z Jernejo Batič, Darjo Pergovnik, Marijo Ano Kranjc in dr. Andrejo Rihter

DOGODKI

2021

Festival Fabula z Ano Marwan na vrtu Vile Zlatica

Drago Jančar in Robert Perišić na Festivalu slovanskih kultur

PARTNERJI

IZPOSTAVLJAMO

Hribarjeva Vila Zlatica odprla svoja vrata

Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, Blaž Peršin, direktor Muzeja in galerij mesta Ljubljane, dr. Andreja Rihter, direktorica Mednarodne ustanove – Forum slovanskih kultur, Jerneja Batič, vodja projekta obnove Vile Zlatica in dr. Irena Žmuc, avtorica stalne razstave Ivan Hribar in ljubljansko meščanstvo, so s prerezom traku slavnostno odprli prenovljeno Hribarjevo Vilo Zlatica.

V Vili Zlatica obisk Maje Gojković, predsednice Uprave FSK

Maja Gojković, predsednica Uprave Foruma slovanskih kultur, sicer pa podpredsednica Vlade Republike Srbije ter ministrica za kulturo in informiranje, se je mudila na prvem uradnem obisku na novem sedežu Mednarodne ustanove – Forum slovanskih kultur.

Ekselence v Vili Zlatica

Po slavnostnem odprtju Hribarjeve Vile Zlatica FSK v svoje novo domovanje na obisk vabi veleposlanike slovanskih držav v Ljubljani. Vilo so si doslej ogledale že ekselence iz Češke, Hrvaške, Poljske in Rusije.

NOVICE

O sodobnem slovenski stripu na Vrtu Vile Zlatica

Društvo slovenskih književnih prevajalcev (DSKP) je na vrt Vile Zlatica ponovno pripeljalo udeležence Mednarodnega prevajalskega seminarja slovenske književnosti. Tokrat je beseda tekla o prihodnosti sodobnega slovenskega stripa ter o tem, kako se lotiti prevajanja “oblačkov”.

Več »

Zdravka Evtimova in Aleksandar Prokopiev na pomladno-poletnem Festivalu slovanskih književnosti

Pomladno-poletna izdaja drugega Festivala slovanskih književnosti je potekala na vrtu Vile Zlatica in v prostorih Foruma slovanskih kultur v ljubljanski Rožni dolini z osrednjima gostoma makedonskim pisateljem Aleksandrom Prokopievim in bolgarsko avtorico Zdravko Evtimovo. Slovenska prevoda njunih romanov Špegavec in Četrtek sta pred kratkim izšla v zbirki Sto slovanskih romanov.

Več »

ZAČETKI

Hiša na nekdanji Cesti na Rožnik (danes Cesta 27. aprila 47) je bila zgrajena leta 1910, Ivan Hribar pa jo je kupil po koncu prve svetovne vojne in se vanjo vselil leta 1922. Hribarjeva hčerka Zlatica (1913 – 2000) je vse svoje življenje živela v vili. Večino družinske dediščine je poklonila Mestnemu muzeju Ljubljana, vilo pa državi Sloveniji. Vlada Republike Slovenije je aprila 2010 lastništvo vile prenesla na Mestno občino Ljubljana, ta pa jo je dala v upravljanje Muzeju in galerijam mesta Ljubljana.

Leta 2017 je bila Vila Zlatica razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena, projekt njene obnove pa umeščen v Načrt razvojnih programov in v proračun Mestne občine Ljubljana. Septembra 2019 se je obnova začela s poudarkom na obsežnejših investicijskih in konservatorsko-restavratorskih delih. Pri prenovi se je sledilo osnovni usmeritvi, da se objekt predstavi v podobi, kot ga je imel po prizidavi leta 1933 in pred drugo svetovno vojno, ko je v vili še živel Ivan Hribar z družino. Ohranili so se: stavbno pohištvo in vsi leseni elementi, parket, lončene peči, teraco, kovinski elementi in stenske poslikave.

Scroll to Top