Slovanski vrt v Pulju o moči slabotnih

Na knjižnem sejmu v Pulju je že petič zapored potekal program Slovanski vrt (Slavenski đardin), ki ga FSK pripravlja v sodelovanju s prireditelji sejma Sa(n)jam knjige u Istri. Letošnja osrednja gosta sta bila bolgarska pesnica in pisateljica Rene Karabaš in črnogorski pisatelj Andrej Nikolaidis.

Kuratorka programa Ivana Peruško je za tokratni Slovanski vrt izbrala avtorja, ki v izbranih knjigah dajeta besedo neprilagojenim junakom in pišeta o »moči slabotnih«. Rene Karabaš, druga bolgarska pisateljica, ki je v Pulju nastopila v programu Slovanski vrt, je v pogovoru z Ivano Peruško predstavila poetični roman »Ona, ki ostaja«, v katerem je ustvarila ambivalenten lik zaobljubljene device, »virdžine«, žrtve krutih starodavnih zakonov.  Andrej Nikolaidis, čigar roman »Mimesis« je uvrščen na črnogorski seznam zbirke Sto slovanskih romanov, pa je »Antonij zapušča Boga«, v katerem glavni junak ravno v svoji prostovoljno izbrani marginalni poziciji najde neko vrsto zadovoljstva.

Na programu je bila tudi okrogla miza z naslovom »Neuvrščene: od virdžin do težakinj«, na kateri je ob obeh omenjenih avtorjih sodelovala Ivona Orlić, ravnateljica Etnografskega muzeja Istre v Pazinu, prva istrska gostja Slovanskega vrta, ki je kot ena od avtoric razstave »Ni vse tako rožnato: ženske in delo v Istri« spregovorila o pomenu ženskega dela v Istri. 

Scroll to Top