Slovanski vrt v Pulju ni muha enoletnica

Slovanski vrt v Pulju ni muha enoletnica

Forum slovanskih kultur je v sodelovanju s knjižnim sejmom Sa(n)jam knjige v Istri začel izvajati nov program Slavenski đardin (Slovanski vrt). V okviru tega so na jubilejnem, 25. sejmu v Pulju sodelovali sodobni ruski avtorji, na prestižni lokaciji pa je bila predstavljena tudi zbirka 100 slovanskih romanov.

Knjižni sejem Sa(n)jam knjige v Istri, ki velja za festival avtorjev in založnikov, vsako leto pa ga obišče do 80 tisoč obiskovalcev, je v jubilejnem letu obogatil nov program Slavenski đardin (Slovanski vrt) mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur. Program je namenjen promociji zbirke 100 slovanskih romanov in sodobne slovanske literature nasploh.

“Veseli nas, da smo v odličnem sodelovanju s partnerji v prostoru, kjer se srečujejo različne kulture, kjer se stikata slovanski in romanski svet in se odpirajo nova obzorja, razprli tudi meje našega projekta in ustvarili nov program, ki ni le “muha enoletnica”, je na odprtju povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur. Magdalena Vodopija, direktorica puljskega sejma pa je dejala:”Slavenski đardin je zasnovan s težnjo, da postane tradicionalen, trajen in pomemben del sejma.”

FSK se je s programom in zbirko 100 slovanskih romanov na sejmu predstavljal na prestižni lokaciji na vhodu v sejem, gostje programa pa so bili trije sodobni ruski avtorji: Jevgenij Vodolazkin, Guzel Jahina in Sergej Lebedev. Poleg omenjenih in njihovih prevajalcev ter hrvaških založnikov je v programu sodelovala še slovensko-avstrijska pisateljica Maja Haderlap. Gostujoči avtorji so v pogovorih in predstavitvah med drugim izpostavili, da njihove literature ne povezuje le njihova slovanskost, ampak pogosto tudi sorodne teme, ki so nemalokrat odraz podobnih zgodovinskih izkušenj.

Omenjeni program je dopolnila še razstava slovenskega fotografa Jožeta Suhadolnika “Jutra v Rusiji”.

Scroll to Top