O večglasnosti muzejev na Piranova kolokviju

O večglasnosti muzejev na Piranova kolokviju

V FSK so v okviru načrtovanih in razmeram prilagojenih aktivnosti pripravili tretji kolokvij v okviru mednarodnega centra za raziskovanje dediščine Piranova. Na kolokviju z naslovom Večglasnost muzejev je sodelovalo več kot 50 udeležencev iz 12 različnih držav.

Predavanja 12 strokovnjakov iz 6 različnih držav so bila razdeljena v dva tematska sklopa. “Za tretji Piranova kolokvij smo izbrali dve osrednji temi. Želeli smo podrobneje spoznati atraktivne, kreativne in zanimive razstave, v drugem sklopu predavanj pa se seznaniti z muzejskimi aktivnostmi, s katerimi v muzejih razvijajo svoja občinstva,” je po uspešnem spletnem kolokviju, ki je k sodelovanju pritegnilo več kot 50 udeležencev iz 12 različnih držav, povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur.

Generalni direktor ruskega nacionalnega muzeja glasbe Mihail Brizgalov je uvodoma predstavil prvo spletno multimedijsko razstavo Glasba herojev (http://музыкагероев.рф). Irena Marušič iz Tehniškega muzeja Slovenije je predstavila projekt Znanje brez meja, Tihana Turković, direktorica Ivanine hiše pravljic iz Hrvaške pa omenjeno hišo in vsebine, s katerimi privabljajo obiskovalce. Galina Aleksejeva, vodja oddelka za akademsko raziskovanje v muzeju Leva Tolstoja iz Jasne Poljane je sodelujoče popeljala po Tolstojevi osebni knjižnici, Iglika Miškova, v. d. namestnica direktorja bolgarskega Inštituta za etnološke in folklorne študije v nacionalnem Etnografskem muzeju pa je spregovorila o povsem novi razstavi Poti do mize. Direktorica srbskega Muzeja Kikinda Lidija Milašinović je prikazala nekaj njihovih razstav, obenem pa pojasnila, kako atraktivne so bile za obiskovalce. Prvi del so sklenile predavateljice Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem in podjetja Arhej, Neža Čebron Lipovec, Katja Hrobat Virloget in Ana Plestenjak. Predstavile so Center za obiskovalce in mitološki park Rodik.

V tematskem sklopu o muzejskih aktivnostih, s katerimi se razvija občinstvo je Katarina Ivanišin Kardum iz hrvaškega Tehničnega muzeja Nikole Tesla predstavila program #7minuteomuzeju; Aida Šarac iz Umetnostne galerije Bosne in Hercegovine je spregovorila o izobraževalni metodologiji za delo z otroki z avtističnim spektrom; Saša Mesec je predavala o novi usmeritvi Slovenskega planinskega muzeja v luči klimatskih sprememb, Lana Bede iz Mestnega muzeja Karlovac pa o razstavi Gledati z dotikom, ki je otroci ne želijo zapustiti. Kolokvij Večglasnost muzejev je sklenila Anastasia Kaljuta, raziskovalka Ruskega etnografskega muzeja, ki je predstavila bogato vzhodnoslovansko muzejsko zbirko.

V FSK bodo v okviru mednarodnga centra za raziskovanje dediščine Piranova tudi v prihodnje organizirali tovrstne kolokvije. Dokler bodo trajale izredne razmere na daljavo, takoj ko bo mogoče pa tudi v živo.

O večglasnosti muzejev na Piranova kolokviju

Scroll to Top