Nagrade Museums in Short 2018 v Grčijo, Francijo in na Nizozemsko

Nagrade Museums in Short 2018 v Grčijo, Francijo in na Nizozemsko

V Forumu slovanskih kultur so v sodelovanju s partnerji petič podelili nagrade Museums in Short – evropske nagrade za najboljše muzejske kratke filme. V kategoriji “razstave” je zmagal film nizozemskega muzeja Van Gogh, v kategoriji “promocija” film muzeja Diachronic iz Larisse v Grčiji, v kategoriji “pripovedovanje zgodb” pa je nagrado za najboljši kratki film prejel francoski MUCEM. Nagrada občinstva je šla v roke grškega Arheološkega muzeja Kythera.

49 muzejev iz 20 evropskih držav se je prijavilo na 5. tekmovanje za nagrado Museums in Short – evropsko nagrado za kratke filme narejene za/v/z muzeji. Sodniška komisija – mednarodna zasedba strokovnjakov za muzeje, medije in video produkcijo je izbrala 12 finalistov, razdeljenih v tri kategorije: promocija (oglasi za muzeje, njihove razstave in dogodke), razstave (kratki filmi o stalnih in občasnih razstavah) in pripovedovanje zgodb (kratka video pripovedovanja – dokumentarni filmi, intervjuji, animirana grafika …). “V Piranu pa je že drugič zapored, tudi ob pomoči lokalnih partnejev potekalo sklepno dejanje – podelitev nagrad. Slednja je bila odprta za javnost, saj je potekala na prostem. Tako da so se predstavnikom muzejev in produkcijskih hiš ter sodnikom iz desetih različnih držav na podelitvi pridružili še številni turisti v Piranu,” je po razglasitvi zmagovalcev Museums in Short 2018 povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur.

V kategoriji razstav je zmago slavil muzej Van Gogh iz Amsterdama (Nizozemska) s filmom Pogled z japonskim očesom / Seeing with a Japanese Eye. V kategoriji promocije je zmagal Diachronic muzej iz Larisse v Grčiji s filmom Po sledeh človeštva / Tracing the Footsteps of Human Society. V kategoriji pripovedovanja zgodb pa je bil najboljši film Ruralni svetovi / Rural Worlds MUCEM-a iz francoskega Marseilla. Nagrado občinstva je, na podlagi največjega števila glasov v spletnem glasovanju , prejel film Sem lev iz Kythere / I am the Lion of Kythera iz Arheološkega muzeja Kythera iz Grčije.

Scroll to Top