Glavni Živa nagradi poljskemu Muzeju emigracij in ruskemu muzeju Kiži

Glavni Živa nagradi poljskemu Muzeju emigracij in ruskemu muzeju Kiži

V Forumu slovanskih kultur so v sodelovanju z Nacionalnim tehničnim muzejem v Pragi in pod pokroviteljstvom češkega Ministrstva za kulturo v Pragi podelili nagrade za najboljše slovanske muzeje. Poleg glavne nagrade, prejel jo je Muzej emigracij iz Poljske, so prvič v petih letih podelili še nagrado za najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik. Slednjo je prejel ruski muzej Kiži.

Za nagrado Živa za najboljši slovanski muzej in najboljši slovanski kulturni ter naravni spomenik se je letos potegovalo 25 muzejev iz 12 slovanskih držav. Na peti podelitvi zapored (pretekle so bile v Skopju, Sankt Peterburgu, Zadru in na Bledu) je nagrado Živa za najboljši slovanski muzej prejel Muzej emigracij iz Gdynje na Poljskem. Prvič je zmagovalcu pripadla tudi finančna nagrada v višini 3.000 evrov. Strokovna žirija, ki jo sestavlja 13 muzejskih strokovnjakov iz slovanskih držav in Muzejske evropske akademije, je prvič izbrala tudi prejemnika nagrade Živa za najboljši slovanski kulturni in naravni spomenik. Prejel jo je ruski muzej Kiži.

Poleg glavne nagrade so podelili še nagrado Živa za vodenje, ki jo je prejel Arheološki park Viminacium (Kostolac, Srbija), Regionalni zgodovinski muzej Shumen (Shumen, Bolgarija) je prejel nagrado za odprtost in privlačnost za obiskovalce, Muzej sodobne umetnosti iz Zagreba (Hrvaška) za kreativnost, Spominski park in muzej Lidice (Lidice, Črška republika) za pripovednost, Center za dediščino gradbeništva Plasy – Nacionalni tehnični muzej (Plasy, Češka republika) pa za učinkovito rabo virov.

“Namen nagrade Živa je povečevanje prepoznavnosti slovanskih muzejev, hkrati pa krepitev njihove vloge na lokalni, regionalni in mednarodni ravni ter spodbujanje delovanja v duhu družbene odgovornosti,” je na podelitvi nagrade Živa za leto 2018, ki je potekala v Nacionalnem tehničnem muzeju v Pragi, povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur ter dodala, da so preko nagrade v petih letih povezali že skoraj 100 slovanskih muzejev. Mnogi med njimi so tudi zavoljo Žive postali prepoznavnejši v širšem evropskem prostoru, kjer so dobili priložnost za promocijo, povezovanje in bili celo med prejemniki drugih evropskih muzejskih nagrad

Scroll to Top