Na SeeYu konferenci o pomnikih II. svetovne vojne

Na SeeYu konferenci o pomnikih II. svetovne vojne

Pod okriljem mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur se je začela mednarodna konferenca SeeYu, na kateri strokovnjaki iz 12 držav predstavljajo vlogo zgodovinskih muzejev in spominskih obeležij II. svetovne vojne nekoč in danes.

Mednarodne konference SeeYu se udeležujejo strokovnjaki iz muzejev II. svetovne vojne, spominskih parkov in drugi, ki jih zanimajo nekdanji muzeji revolucije ter spominska obeležja. “Gre za prvo tovrstno konferenco, katere cilj je dobiti vpogled v aktivnosti zgodovinskih muzejih v bivši Jugoslaviji in po svetu v 60., 70., 80. in 90. letih prejšnjega stoletja in v njihovo delovanje danes,” je o namenu konference povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur ter dodala, da se bo 25 strokovnjakov dogovorilo, kako sodelovati v prihodnje ter na kakšen način skupaj obeležiti 75. obletnico konca II. svetovne vojne. Prav tako bodo zbrani začeli s pripravami zgodovinsko-turističnega vodnika po lokacijah pomnikov II. svetovne vojne.

Na konferenci, ki poteka v Mestnem muzeju v Ljubljani (4. 10.) in v Plečnikovi hiši (5. 10.) sodeluje 25 strokovnjakov iz 12 držav (Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke republike, Črne gore, Hrvaške, Kitajske, Makedonije, Nemčije, Ruske federacije, Srbije, Slovenije in Ukrajine).

Scroll to Top