100 slovanskih romanov v Beogradu – ne le knjige, tudi razstava

100 slovanskih romanov v Beogradu – ne le knjige, tudi razstava

Forum slovanskih kultur se je tudi letos predstavil na beograjskem knjižnem sejmu. Pozornost številnih obiskovalcev niso pritegnile le knjige iz zbirke 100 slovanskih romanov, ki izstopajo v svoji vizualni podobi, ampak predvsem istoimenska razstava.

V mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so se z zbirko 100 slovanskih romanov tudi letos predstavili na mednarodnem knjižnem sejmu v Beogradu. Ta je bil že 63. po vrsti, velja pa za enega najbolj priljubljenih v regiji, tako med splošno javnostjo kot med pisatelji, založniki, umetniki. Srbski založnik Arhipelag je v zbirko 100 slovanskih romanov, v kateri je doslej izšlo 68 del, prispeval največ prevodov, kar 24. Ti in številni drugi v različnih slovanskih jezikih so bili predstavljeni na omenjenem sejmu. Poleg tega je bila na ogled tudi razstava 100 slovanskih romanov, ki v sliki in besedi predstavlja 108 avtorjev sodobnega romana iz 9 slovanskih držav.

Razstava je bila doslej na že na ogled v Parizu, Ljubljani, Radljah ob Dravi, Sankt Peterburgu, Moskvi in na Dunaju. Po Beogradu se seli v slovaško prestolnico Bratislavo, kjer bo odprtje 6. novembra v tamkajšnji Univerzitetni knjižnici.

V Forumu slovanskih kultur v sodelovanju s partnerji kontinuirano izdajajo knjige ter s prevodi skrbijo za dvig bralne kulture najboljših slovanskih avtorjev sodobnega romana. Z različnimi drugimi akcijami pa si prizadevajo promovirati zbirko, romane, avtorje in prevajalce ne le v strokovni, ampak tudi v širši javnosti.

Scroll to Top