Forum slovanskih kultur se predstavlja z razstavo Transformacije

Forum slovanskih kultur se predstavlja z razstavo Transformacije

V mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so v ljubljanski Mestni hiši odprli razstavo Transformacije: OD slovanske oblačilne tradicije DO modernih kreacij. Na ogled bo do 8. marca.

“Moda je komunikacija med generacijami, komunikacija drug z drugim in komunikacija s preteklostjo,” je v nagovoru ob odprtju razstave Transformacije povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur. V slednjem so se istoimenskega projekta, katerega del je tudi razstava, lotili pred dvema letoma. V prvi fazi so bili vanj vključeni ter s strani strokovnjakinje Jožice Brodarič izbrani modni ustvarjalci iz petih slovanskih držav. Ti so oblikovali avtorske kolekcije, in sicer: Nikolaj Božilov iz Bolgarije kolekcijo Spirit, ruski par Galina in Nikolaj Birjukov kolekcijo Srebrni prstan, kolekcija Nevena Ivanović iz Srbije nosi naslov Luchaneo, Slovakinja Andrea Pojezdálová je ustvarila kolekcijo Retrotopija, slovenska kreatorka Jelena Proković pa kolekcijo Eggomania. Poleg kolekcij so na razstavi v ospredju tudi bogata, pestra in raznolika izročila slovanske dediščine, ki so botrovala inspiracijam ter se sprva transformirala na skicah modnih ustvarjalcev, nato pa še v njihovih modnih kreacijah.

Razstavo je odprla mag. Mateja Demšič, vodja oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana in izpostavila, da Forum slovanskih kultur redno sodeluje z Mestno občino Ljubljana, bogati njihove prostore ter z izbranim programom izpostavlja Ljubljano kot mesto medkulturnega dialoga, mesto raznolikosti in solidarnosti.

Razstava Transformacije: OD slovanske oblačilne tradicije DO modernih kreacij bo v Zgodovinskem atriju ljubljanske Mestne hiše na ogled do 8. marca. 2020.

Scroll to Top