FSK poseben gost kulturnega foruma v Sankt Peterburgu

FSK poseben gost kulturnega foruma v Sankt Peterburgu

Forum slovanskih kultur je kot poseben programski gost VIII. Mednarodnega kulturnega foruma v Sankt Peterburgu pripravil 11 dogodkov, delegacija strokovnjakov iz 11 slovanskih držav pa je štela 40 posameznikov. FSK je na odmeven način poskrbel za promocijo slovanske dediščine in obeležitev 15. obletnice ustanove.

Dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur je na slavnostnem odprtju foruma (op. na njem so zbrane nagovorili Olga Golodets, podpredsednica vlade Ruske federacije, Vladimir Medinski, ruski minister za kulturo ter namestnika kitajskega in turškega ministra za kulturo) povedala: ”Pri našem delu se trudimo in skrbimo za izmenjavo znanj, izkušenj in idej in predvsem nudimo možnosti, da se učimo drug od drugega ter povečujemo naš kreativni potencial.”

Mednarodni kulturni forum v Sankt Peterburgu je v osmih letih postal globalni prostor, v katerem se razpravlja o sodobnih kulturnih procesih, ohranjanju kulturne dediščine in strategijah za razvoj nacionalnih kultur. Letos so v treh dneh našteli 40.000 udeležencev iz 96 držav. Tujih delegacij je bilo 56, na čelu 18 so bili ministri za kulturo. Med njimi tudi ministri iz slovanskih držav: Slovenije, Srbije, Severne Makedonije in Belorusije.

Ti so se, skupaj z vodji delegacij iz držav članic FSK, na povabilo Ministrstva za kulturo Ruske federacije in Alle Manilove, namestnice ruskega ministra za kulturo, sestali na posebnem srečanju. Na njem so, skupaj s posebnimi gosti: Mihailom Švidkojem, posebnim odposlancem ruskega predsednika za mednarodno kulturno sodelovanje, Mihailom Horevom z Oddelka za humanitarno sodelovanje in človeške pravice na Ministrstvu za zunanje zadeve Ruske federacije, Mihailom Brizgalovom, generalnim direktorjem ruskega glasbenega muzeja, Eleno Kalnitsko, generalno direktorico muzeja Peterhof in drugimi ruskimi gosti, spregovorili o 15. obletnici FSK ter izzivih v prihodnosti. Strinjali so se, da so se vezi v desetletju in pol okrepile, da pa imajo slovanskih narodi še veliko povedati drug drugemu, še več pa celotnemu svetu. Po letošnji vidni in prepoznavni predstavitvi so predlagali, da bi tudi v prihodnje nadaljevali s podobnimi aktivnostmi. Že v letu 2020 bi lahko organizirali Slovanski muzejski dialog, se lotili mednarodnega Festivala slovanskega filma in organizirali skupne koncerte. Predlagali so tudi projekt Leto slovanskih kultur.

V okviru FSK programa je v Ermitažu potekala tudi diskusija o nacionalnih medijih. Vodil jo je Mihail Švidkoj, posebni odposlanec ruskega predsednika za mednarodno kulturno sodelovanje, sodelovali pa so: Zoran Poznič, slovenski minister za kulturo, Hysni Ismaili, minister za kulturo Severne Makedonije, Jani Virk, pisatelj in urednik dokumentarnega programa TV Slovenija, Aleksandar Gatalica, pisatelj, urednik in novinar Radio-televizije Srbije in Ivana Kocelj, vodja Oddelka za glasbo na hrvaški radio-televiziji.

Poseben del programa je bila tudi serija filmskih projekcij pod naslovom Novi bolgarski film ter debate z bolgarskimi filmskimi ustvarjalci: Christino Stojanovo, Kirilom Kolarovim, Galino Tolevo ter Ivanom Savovom.

PDF FSK programska knjižica

Scroll to Top