Forum slovanskih kultur znova razstavlja v UNESCU

Forum slovanskih kultur znova razstavlja v UNESCU

V mednarodni ustanovi Forum slovanskih kultur so s partnerskimi institucijami pripravili razstavo Ženske in Velika vojna. Slavnostno odprtje je, v sodelovanju s stalnim predstavništvom Republike Slovenije pri UNESCU, potekalo v palači UNESCA v Parizu. Razstava bo tam na ogled do 15. aprila 2019.

“V Forumu slovanskih kultur smo ponosni vsakič, ko nam uspe uresničevati naše poslanstvo in ko s skupnimi meddržavnimi projekti lahko dodamo novo stran v poglavju evropske zgodovine. Prav pričujoča razstava o slovanskih ženskah prve svetovne vojne je zgleden primer tesnega sodelovanja,” je ob odprtju že šeste razstave na sedežu UNESCA v Parizu povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur in dodala, da tokratna razstava Ženske in Velika vojna povezuje državne arhive, muzej in fakulteto iz osmih slovanskih držav. Skozi arhivsko gradivo so prikazane vloge žensk v Veliki vojni. Ta se zanje ni odvijala le na osebno človeški fronti, ampak tudi na družinski, družbeni in emancipatorni. Surova vojna jim je vzela marsikaj, a hkrati prinesla tudi novo svobodo v boju za ženske pravice.

To je v svojem nagovoru izpostavil tudi veleposlanik Republike Slovenije v Parizu in Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri UNESCU, Andrej Slapničar: ”Prispevek žensk v vojni je bil tako pomemben, da je bil znak začetka emancipacije in sodelovanja v prihodnosti. Brez teh žensk danes ne bi mogli govoriti o enakosti spolov.” Saniye Gülser Corat, direktorica divizije za enakost spolov pri UNESCU pa je izpostavila, da je vsebina razstave tesno povezana s poslanstvom UNESCA, v katerem se zavzemajo za enakost spolov in spodbujajo krepitev vloge žensk v sodobni družbi.

Razstava Ženske in Velika vojna bo v palači UNESCA na ogled do 15. 4. 2019, ko poteka tudi zasedanje izvršnega odbora UNESCA, nato pa jo bodo gostili partnerji v osmih slovanskih državah.

Scroll to Top