11. mednarodna poletna šola muzeologije uspešno zaključena

11. mednarodna poletna šola muzeologije uspešno zaključena

Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur (FSK) je v sodelovanju s Fakulteto za humanistične študije primorske univerze, Evropske muzejske akademije in ob podpori piranske občine pripravila 11. Mednarodno poletno šolo muzeologije. Ta je bila mednarodna v pravem pomenu besede, saj so se je udeležili strokovnjaki muzeologije in študentje iz desetih držav.

V Mednarodni poletni šoli muzeologije so bile v ospredju podobe in z njimi digitalno pripovedovanje zgodb v muzejih. “V izobilju podob, ki nas obkrožajo na vsakem koraku, je ključna tako podoba sama, kot medij, preko katerega gre njen pomen ’v svet‘. To velja tudi za muzeje, v katerih zgodovina ni zgolj predstavljena preko predmetov in njihovih podob, ampak je hkrati tudi prostor ustvarjanja pomenov in načinov, kako se spominjati preteklosti ter spomine umeščati v sedanjost,” je o osrednji temi letošnje mednarodne poletne šole muzeologije povedala dr. Andreja Rihter, direktorica FSK-ja, in dodala, da tudi muzejske vizualne reprezentacije sledijo trendom sodobne družbe in da so prav te, s konkretnimi primeri dobrih praks, osvetlili predavatelji. Trideset udeležencev, študentov, kustosov in drugih strokovnjakov muzeologije je v Slovenijo sicer prišlo iz desetih različnih držav: Poljske, Češke republike, Ruske federacije, Črne gore, Turčije, Italije, Bolgarije, Hrvaške, Srbije in Slovenije.

V mednarodni ustanovi Foruma slovanskih kultur so v okviru Mednarodne poletne šole muzeologije predstavili tudi Piranovo – mednarodni center za raziskovanje dediščine v Piranu.

Naslednja aktivnost bo sledila že konec letošnjega avgusta, ko bodo v Piranu, pod zvezdnatim nebom, prikazani in razglašeni najboljši kratki predstavitveni filmi muzejev z vsega sveta, in sicer v okviru mednarodnega natečaja “Museums in Short”.

Scroll to Top