Ob dnevu žensk po poteh goriških pisateljic

8. marca, ob mednarodnem dnevu žensk je Pot pisateljic, katere član je tudi Forum slovanskih kultur,tudi letos sodelovala pri pripravi sprehoda po poteh literarnih ustvarjalk.

Letošnji voden ogled, ki sta ga pripravila Fakulteta za humanistiko Univerze v Novi Gorici in Kulturno turistično združenje Pot pisateljic, je nosil naslov Čez-mejno drzne in je bil posvečen znamenitim ženskam, ki so delovale v Gorici. Številna skupina udeleženk in udeležencev se je podala po mestu in se seznanila z življenjem in delom nekaterih pisateljic, ki so vsaj nekaj časa preživele v Gorici.

Spoznavali so pisateljice, novinarke, učiteljice in prevajalke, ki so pomembno prispevale h kulturni in intelektualni krajini mesta. Med najpomembnejše gotovo sodi Ljubka Šorli, ki je večji del življenja preživela v Gorici in je vključena tudi v Pot pisateljic, kulturno pot z nazivom »Kulturuna pot Sveta Evrope«. Vodnica Jasmina Jerant je delila zgodbe in vpoglede v življenje avtoric, njihove osebne in javne boje in težave, pa tudi zanimive in zabavne anekdote. Zamudnice in zamudniki se lahko po goriški Poti pisateljic podajo s pomočjo knjižice, ki je ob tej priložnosti nastala pod vodstvom dr. Katje Mihurko Poniž, predsednice znanstvenega sveta Poti pisateljic.

Scroll to Top