Bratislava nova postaja razstave 100 slovanskih romanov

Bratislava nova postaja razstave 100 slovanskih romanov

Razstavo 100 slovanskih romanov so v središču Bratislave slavnostno odprli dr. Ľubica Laššáková, ministrica za kulturo Republike Slovaške, dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur in Silvia Stasselová, generalna direktorica Univerzitetne knjižnice v Bratislavi. V slednji bo razstava na ogled do konca januarja 2019.

»Univerzitetna knjižnica v Bratislavi je ena od več kot 900 partnerskih ustanov Foruma slovanskih kultur, ki že skoraj 15. let gradi lastno mrežo in z njo uresničuje svoje poslanstvo,« je na odprtju razstave 100 slovanskih romanov v Bratislavi povedala dr. Andreja Rihter, direktorica Foruma slovanskih kultur ter dodala:« 12 slovaških pisateljev je del skupnosti 108 slovanskih avtorjev. Pri prevodih njihovih del v različne slovanske jezike je doslej sodelovalo že več kot 45 prevajalcev. Na knjižnih policah pa se je, z enotno grafično podobo zbirke, zbralo že več kot 70 naslovov. Med njimi 8 slovaških v treh jezikih (srbščini, ruščini in slovenščini). V slovaščino pa so bili prevedeni trije slovanski avtorji.«

Rihterjeva je razstavo odprla skupaj s Silvio Stasselo, generalno direktorico Univerzitetne knjižnice ter z dr. Ľubico Laššákovo, ministrico za kulturo Republike Slovaške. Ta je ob tej priložnosti spregovorila o pomenu in nalogah FSK in dejala, da je razstava plod zelo dobrega sodelovanja med Forumom in slovaškimi kulturnimi ustanovami.

Odprtje razstave, ki bo na ogled do konca januarja 2019, je obogatilo še srečanje s slovensko pisateljico, Suzano Tratnik in slovaškim avtorjem, Pavlom Vilikovskim. Zbrani publiki sta predstavila svoji deli s seznama 100 slovanskih romanov, prebrala odlomke ter v pogovoru spregovorila o pomenu slovanskih književnosti ter promociji teh v državah slovanskega sveta in zunaj njih.

Razstava 100 slovanskih romanov je bila doslej na ogled že v palači Unesco v Parizu, v Ljubljani, Radljah ob Dravi, Beogradu, Sankt Peterburgu in na Dun

Scroll to Top