100 словенски романи

Братислава нова станица на изложбата на 100-те словенски романи

Изложбата на 100-те словенски романи беше официјално отворена во центарот на Братислава од страна на д-р. Лубица Лашакова, министерка за култура на Република Словачка, д-р. Андреа Рихтер, директорка на Форумот на словенските култури и Силвија Стаселова, генерална директорка на Универзитетската библиотека во Братислава. Изложбата ќе биде на располагање во библиотеката до крајот на јануари 2019 година.

Братислава нова станица на изложбата на 100-те словенски романи Read More »

Дури две нови книги во збирката 100 словенски романи

Форумот на словенските култури во рамките на збирката 100 словенски романи објави две нови книги, Големата војна на српскиот писател Александар Гаталица и Жените на Лазар на Марина Степанова. Двајцата ги претставија своите романи на словенските читатели.

Дури две нови книги во збирката 100 словенски романи Read More »

100 словенски романи во Белград – не само книги, туку и изложба

Форумот на словенски култури и оваа година се претстави на Белградскиот саем на книгата. Вниманието на бројните посетители не го привлекоа само книгите од збирката 100 словенски романи кои се истакнуваат со својот визуелен изглед, туку и истоимената изложба. Меѓународната фондација Форум на словенските култури и оваа година се претстави на Белградскиот саем на книгата

100 словенски романи во Белград – не само книги, туку и изложба Read More »

Форумот на словенските култури повторно на саемот на книгата во Москва и Јасна Полјана

Меѓународната фондација Форум на словенските култури и оваа година повторно се погрижи за презентација на збирката 100 словенски романи на Меѓународниот саем на книгата во Москва. Гостувањето на авторите од наведената збирка, во која беа вклучени 9 словенски земји, продолжи во Русија на имотот на Толстој во Јасна Полјана каде што беа почесни гости на традиционалната меѓународна средба на писатели.

Форумот на словенските култури повторно на саемот на книгата во Москва и Јасна Полјана Read More »

Се проширува збирката на 100-те словенски романи

Во македонската издавачка куќа Слово, македонскиот издавач на збирката на 100 словенски романи, во првата половина од оваа година објави два нови наслови во збирката. Се работи за првата книга од црногорската и бугарската листа. Двете земји се приклучија во збирката во 2016 година, први преведени книги од нивните листи се пикарскиот роман Патник на

Се проширува збирката на 100-те словенски романи Read More »

ФСК по втор пат на Деновите на словенската култура во Моравија

Форумот на словенски култури (ФСК) втора година по ред учествува на фестивалот Денови на словенската култура и конференцијата за меѓусловенскиот јазик, кои традиционално се одржуваат на повеќе места во Моравија, Чешка.

ФСК по втор пат на Деновите на словенската култура во Моравија Read More »

100 словенски романи со Сузана Тратник во средиштето Санкт Петербург

Форумот на словенските култури во рамките на својата прва изложба на Меѓународниот саем на книги во Санкт Петербург ја отвори изложбата на 100-те словенски романи, додека пак словенечката писателка Сузана Тратник се погрижи словенскиот збор не само да биде виден, но, исто така и слушнат на главната улица, ”Невски проспект”.

100 словенски романи со Сузана Тратник во средиштето Санкт Петербург Read More »

Словенскиот збор на 50-тата меѓународна средба на писателите во Блед

Во рамките на јубилејната, 50-та меѓународна средба на писателите во Блед, во организација на словенечкиот ПЕН Центар, се одржа тркалезна маса на писателите од словенските земји заедно со Џенифер Климент, претседателка на Меѓународниот ПЕН центар. Словенските писатели, исто така, се сретнаа и на книжевната вечер водена од уредникот на колекцијата 100 словенски романи, Дубравка Ѓуриќ Немец од Хрватска.

Словенскиот збор на 50-тата меѓународна средба на писателите во Блед Read More »

Во Црна Гора издадена првата книга од колекцијата на 100 словенски романи

Издавачката куќа Отворен културен форум во Црна Гора, во рамките на колекцијата на 100 словенски романи ја објави својата прва книга, имено, романот на Драго Јанчар, Потсмешна страст. Книгата, која активно ја вклучува Црна Гора во проектот чии почетоци датираат од 2006 година, беше преведена од страна на Мирослав Мрковиќ. Оваа година, предвидено е да

Во Црна Гора издадена првата книга од колекцијата на 100 словенски романи Read More »

Scroll to Top