100 словенски романи

Поезијата и оваа година одекна во Словенската градина

ФСК по втор пат беше партнер на програмата Словенска градина на Саемот на книгата во Пула. На поетската вечер со наслов Мојата цел е – хоризонтот, која овој пат се одвиваше на отворено, посетителите можеа да ја слушнат поезијата на пет поети од словенскиот свет со драматизација и интерпретација од страна на Хрватскиот народен театар …

Поезијата и оваа година одекна во Словенската градина Read More »

Драго Јанчар и Роберт Перишиќ на Фестивалот на словенските култури

Во Центарот на словенските култури Москва традициионално се организира Фестивалот на словенските култури по повод Денот на словенската писменост. Оваа година се одржа во хибридна форма, делумно во живо и делумно на далечина. Во рамките на фестивалот беше организирана и тркалезна маса посветена на новите руски изданија во збирката Сто словенски романи. На Фестивалот на …

Драго Јанчар и Роберт Перишиќ на Фестивалот на словенските култури Read More »

ФСК ќе учествува и на третиот Саем на отворено

Форумот за словенски култури по трет пат се приклучи на Саемот на отворено и ѝ ги понуди на пошироката јавност книгите од збирката 100 словенски романи, како и единствената светска монографија за словенските кулинарски традиции, Со Словените на маса.

ФСК по втор пат на Саемот на отворено

Второто издание на Саемот на отворено, организиран од канцеларијата во Љубљана, градот на литературата на УНЕСКО, беше оддржан во Љубљанскиот парк Ѕвезда. ФСК и овој пат учествуваше со својата понуда на словенски преводи од збирката 100 словенски романи и книгата Со Словените на маса.

ФСК збогати неколку библиотеки со своите донации

За време на прославата на 15-годишниот јубилеј, ФСК се погрижи словенската литература да биде уште подостапна на читателите со помош на збирката 100 словенски романи. Фондацијата за таа цел донираше книги од наведената збирка на неколку библиотеки.

Зелено светло за новиот проект Словенски градини

Во рамките на новиот проект Словенски градини и активностите поврзани со истиот, се нуди можност за конструктивна соработка на локалните заедници, граѓанското општество, државните институции и ФСК. На воведната средба на партнерите во проектот, градоначалниците на општините на обалата и нивните претставници се запознаа со проектот и дадоа зелено светло за неговото започнување.

Словенската градина во Пула не е минлива приказн

Форумот на словенските култури, во соработка со Саемот на книгата Сонувам книги (Sa(n)jam knjige) во Истра, започна да ја изведува новата програма Словенска градина. Во рамките на истата, на јубилејниот, 25-ти саем во Пула учествуваа современи руски автори, а на престижна локација на самиот саем беше претставена и збирката 100 словенски романи.

Редовна седница на Програмскиот совет и Уредничкиот одбор на ФСК во Братислава

Членовите на Програмскиот совет на ФСК се состанаа во Братислава по повод 16-тата редовна седница. Во главниот град на Словачка се состанаа и членовите на Уредничкиот одбор на ФСК.

Драган Великиќ, годинашен добитник на наградата Виленица

Овогодинешниот добитник на наградата Виленица е српскиот писател Драган Великиќ, чиј најнаграден роман, Рускиот прозорец, е дел од збирката 100 словенски романи во рамките на која е и преведен на словенечки и македонски јазик.

Scroll to Top