Прес

Вашето наследство е наше наследство

Во рамките на VIII. Меѓународен културен форум во Санкт Петербург, ФСК ја додели наградната скулптура Жива на најдобриот словенски музеј за 2019 година и најдобриот природен и културен споменик во словенскиот свет. На посебна тркалезна маса пак, претставници на руските и словенските музеи дискутираа за важноста на словенското наследство во глобален контекст.

Вашето наследство е наше наследство Read More »

Управниот одбор на Форумот на словенските култури го нагласува зајакнувањето на меѓукултурниот дијалог

Управниот одбор на меѓународната фондација Форум на словенските култури, составен од министрите за култура на земјите-членки на ФСК, се состана на свечена седница. Меѓу другото, членовите дискутираа за иднината на ФСК и потпишаа меморандум за зајакнување на меѓукултурниот дијалог и соработка меѓу сите словенски земји. Настанот се одржа под почесно покровителство на премиерот на Република Словенија, Марјан Шарц, додека пак со специјално писмо, 15-годишниот јубилеј од формирањето на ФСК го честита и претседателот на Руската Федерација, Владимир Путин.

Управниот одбор на Форумот на словенските култури го нагласува зајакнувањето на меѓукултурниот дијалог Read More »

Форумот на словенските култури ја одбележува својата 15-годишнина

Меѓународната фондација Форум на словенските култури ќе ја одбележи 15-тата годишнина од постоењето на институцијата со организација на специјални настани во Словенија и земјите-членки надвор од неа. Почесен покровител на настаните во Словенија е претседателот на Република Словенија, Борут Пахор. ФСК стана референтна платформа за меѓукултурен дијалог и центар за поврзување на словенските држави во

Форумот на словенските култури ја одбележува својата 15-годишнина Read More »

ФСК и оваа година партнер на Музејскиот фестивал Intermuseum

Форумот на словенските култури втора година по ред беше партнер на Музејскиот фестивал Intermuseum во Москва. Во изложбениот простор Жива, ФСК ги додели наградите за најдобар словенски музеј и за најдобар споменик за природно и културно наследство. Во рамките на професионалниот дел на фестивалот, д-р. Андреја Рихтер одржа предавање за човечките ресурси во музеите, за Меѓународниот центар за истражување наследство Пиранова и учествуваше во неколку стручни дебати.

ФСК и оваа година партнер на Музејскиот фестивал Intermuseum Read More »

ФСК како специјален гостин на Меѓународниот културен форум во Санкт Петербург

Др. Андреја Рихтер и Ала Манилова, заменик-министер за култура на Руската Федерација, потпишаа заедничка изјава за специјалниот статус на Форумот на словенските култури на VIII Меѓународен културен форум во Санкт Петербург.

ФСК како специјален гостин на Меѓународниот културен форум во Санкт Петербург Read More »

Форумот на словенските култури повторно со изложба во УНЕСКО

Меѓународната фондација Форум на словенските култури заедно со партнерските институции подготви изложба на тема Жените и Големата војна. Церемонијата на отворање на истата, во соработка со Постојаното претставништво на Република Словенија при УНЕСКО, се одржа во палатата на УНЕСКО во Париз. Изложбата ќе биде отворена до 15 април 2019 година.

Форумот на словенските култури повторно со изложба во УНЕСКО Read More »

Космополитските интелектуалки фокус на новите културни рути

Меѓународната фондација Форум на словенските култури во рамките на проектот Нови културни рути на Советот на Европа ја организираше меѓународната конференција за писателките од почетокот на 20-ти век. На истата присуствуваа 9 научници и експерти од 7 земји.

Космополитските интелектуалки фокус на новите културни рути Read More »

Работен состанок со претседателот на Управниот одбор на ФСК

Директорката на Форумот на словенските култури, д-р. Андреја Рихтер, за време на својата посета на Белград, се сретна и со претседателот на Управниот одбор на ФСК, Владан Вукосављевиќ, министер за култура и информации на Република Србија. Тие дискутираа за настаните кои ќе ја одбележат 15-годишнината на ФСК во земјите-членки и надвор од нивните граници во

Работен состанок со претседателот на Управниот одбор на ФСК Read More »

Братислава нова станица на изложбата на 100-те словенски романи

Изложбата на 100-те словенски романи беше официјално отворена во центарот на Братислава од страна на д-р. Лубица Лашакова, министерка за култура на Република Словачка, д-р. Андреа Рихтер, директорка на Форумот на словенските култури и Силвија Стаселова, генерална директорка на Универзитетската библиотека во Братислава. Изложбата ќе биде на располагање во библиотеката до крајот на јануари 2019 година.

Братислава нова станица на изложбата на 100-те словенски романи Read More »

ФСК и оваа година на Меѓународниот културен форум во Санкт Петербург

Форумот на словенските култури, во рамките на VII. Меѓународен културен форум во Санкт Петербург го претстави основањето на новите културни рути. Присутните министри за култура од словенските земји го пофалија проектот Словенска престолнина на културата.

ФСК и оваа година на Меѓународниот културен форум во Санкт Петербург Read More »

Scroll to Top