Започнаа словенските годишни времиња во замокот Богеншперк

Форумот на словенските култури, во соработка со своите партнери, го подготви првиот од серијата настани Словенски годишни времиња во замокот Богеншперк. Младите средношколци од Целје и Литија го слушнаа мотивациониот говор на Димитриј Поликанов, заменик директор на Россотрудничество и разговараа со словенечкиот писател Владо Жабот и Јулија Созина, книжевна историчарка од Русија.

Есенскиот настан го означи почетокот на циклусот Словенски годишни времиња во замокот Богеншперк, организиран од Форумот на словенските култури (ФСК) во соработка со Рускиот центар за наука и култура во Љубљана, Јавниот завод Богеншперк, општината Шмартно кај Литија, Гимназија Целје – Центар и Гимназија Литија. Споменатиот циклус Словенски годишни времиња во замокот Богеншперк, словенечкиот историски и културен скапоцен камен, се отвора за младите и му дава значење во словенскиот културен контекст. „Целта на настаните е на помладата публика и на пошироката јавност, студентите и другите посетители да им се претстават литературата, јазикот и историјата на комуникативен начин и да им се овозможи да се запознаат со реномирани имиња од светот на литературата и лингвистиката“, изјави директорката на меѓународната фондација, Андреја Рихтер.

На првата средба, 64 млади средношколци од Целје и Литија се сретнаа со словенечкиот писател Владо Жабот и Јулија Созина, книжевен историчар и преведувач од Русија.

Владо Жабот ја истакна важноста на контактите меѓу словенските култури, кои исто така се воспоставуваат и одржуваат преку преводите. Објаснувајќи го својот став кон литературниот превод, истакна: „Писателот секогаш малку се плаши од преведувачот, затоа што не знае дали книгата ќе заживее на друг јазик или дали нејзиниот дух ќе се зачува.“ Тој исто така изјави дека во странство на секои пет дена е објавен нов превод на словенското дело.

Со мотивациски говор младите ги поздрави и Димитриј Поликанов, заменик директор на Росотрудничество. Тој го претстави својот кариерен пат и ги прашуваше учениците за нивните интереси. Ова ќе биде почетна точка во подготовката за идните настани. Во рамките на програмата учесниците го посетија и замокот Богеншперк.

Словенските годишни времиња во замокот Богеншперк ќе продолжат на крајот на јануари, кога учениците ќе подготват и колоритна тематска културна програма.

Фото: Борис Претнар

Scroll to Top