Декември – месец на подароци

Во декември, како дел од кампањата „ФСК подарува“, ФСК ги развесели библиотеките, како и своите партнери и пријатели во 6 словенски земји со донации на книги од збирката 100 словенски романи.

Кампањата, во соработка со издавачката куќа Архипелаг од Белград, започна во Србија. ФСК донираше 28 книги, кои досега беа објавени на српски јазик како дел од збирката 100 словенски романи, на десет јавни библиотеки.
Донацијата, која ги развесели наведените библиотеки, доби добар медиумски одзив од страна на бројни српски медиуми, кои меѓу другото наведоа: „Форумот на словенските култури е сигурен во тоа дека дури и за време на пандемија, кога се сомневаме во себеси и нашите културни потреби и сегашниот начин на живот и секојдневната комуникација, потребно е да се поддржат јавните библиотеки како културна точка на безбеден и неопходен контакт“.
Во Северна Македонија, партнерската издавачка куќа Слово ќе се осигура библиотеките низ целата земја да добијат 15 книги на македонски јазик, додека во Хрватска, издавачката куќа Сандорф ќе ги израдува своите читатели помеѓу Божиќ и Нова година со книги од збирката 100 словенски романи на хрватски јазик.

Во Словенија, ФСК им подари на читателите на Градската библиотека на Љубљана кои учествуваа во проектот за читање словенски романи Низ словенскиот свет и ќе продолжи да донира книги на своите социјални мрежи до средината на јануари. Декемвриската кампања „ФСК подарува“ ќе продолжи и во Русија и Словачка.

Scroll to Top