Повторно динамично во Словенската градина во Пула, Хрватска

Словенската градина, која ФСК ја подготвува заедно со организаторите на саемот и фестивалот Сонувам книги (Sa(n)jam knjige) во Истра, се одржа по трет пат во рамките на саемот на книгата во Пула. Наменет е за промоција на словенската литература, а централна тема оваа година беше “Љубовта”.

Оваа година во Словенската градина настапија словенечката писателка Габриела Бабник и украинската авторка Софија Андрухович, а посебен настан беше посветен на 200-годишнината од раѓањето на Ф.М. Достоевски. Габриела Бабник го претстави хрватскиот превод на романот “Интимно, објавен од издавачката куќа Сандорф како дел од збирката Сто словенски романи. Космополитскиот роман, кој во три приказни ја открива интимноста на хероите од три континенти, е во склад со годинешната тема на саемот на книгата и Словенската градина, под наслов “Љубов”. Украинската писателка од помладата генерација Софија Андрухович разговараше со програмскиот раководител на Словенската градина Ивана Перушка за нејзиниот последен роман “Амадока”, кој штотуку излезе од печат на хрватски превод. Таа го истакна и значењето на словенските литературни контакти и меѓусебниот превод за нејзиниот творечки опус.

На разговорната вечер насловена „Аморт или деструктивна љубов“, за Достоевски, неговото пишување и дела зборуваа: професорката по руска литература Јасмина Војводиќ, рускиот режисер Василиј Сењин, кој неодамна ја постави својата адаптација на романот „Идиот“ во Хрватскиот народен театар и најпознатата актерка на овој театар – Јадранка Џокиќ која приреди специјално изненадување за гледачите и на крајот на вечерта го одигра монологот на Настасја Филиповна од споменатата претстава.

Scroll to Top