Новости

Архива

За предизвиците на изложбите на Пиранова симпозиумот

Форумот на словенските култури во рамките на програмата Пиранова – Меѓународен центар за истражување на културното наследство, го организира четвртиот меѓународен симпозиум, овојпат под наслов Предизвици на изложбите. Покрај предавањата и презентацијата на книгата Развој на изложбите (Developing exhibitions), се одржаа и две работилници.

Проекти »

Судиите за наградата Жива повторно во движење

Со подобрената епидемиолошка слика во повеќето словенски земји и релаксирањето на мерките, судиите за наградата Жива повторно се подготвени да ги посетат музеите во живо. Доколку тоа не е возможно за сите регистрирани музеи, посетата и евалуацијата ќе се извршат на далечина. Седмата награда Жива за најдобар словенски музеј и најдобар културен и природен споменик во словенските земји ќе се додели во септември 2021 година.

Проекти »

Проектот Трансформации наскоро со нови колекции

Проектот Трансформации ќе биде наскоро збогатен со нови колекции од модни дизајнери од пет словенски земји. Како и првите пет колекции, и овие ќе бидат украсени со инспирации од словенското културно наследство

Проекти »

Културните рути на писателките и формално основани

Здружението Културни рути на писателките, што ќе биде носител на истоимената Европска културна рута, е конечно формално основано и регистрирано во согласност со прописите. Проектните партнери се активно вклучени во организирањето и спроведувањето на активностите, меѓу кои и Билјана Дојчиновиќ од Србија која е и член на научниот совет на WWR.

Проекти »

Состанок на далечина со претседателката на Управниот одбор на ФСК Маја Гојковиќ

Откако Маја Гојковиќ, заменик-премиер министерката на Република Србија и српска министерка за култура и информации, стана претседател на Управниот одбор на ФСК во декември 2020 година, др. Андреја Рихтер, директорката на ФСК, одржа со неа состанок на далечина. Тема на разговор беа активностите за 2021 година и визијата и програмата на ФСК за периодот 2021

Проекти »

Декември – месец на подароци

Во декември, како дел од кампањата „ФСК подарува“, ФСК ги развесели библиотеките, како и своите партнери и пријатели во 6 словенски земји со донации на книги од збирката 100 словенски романи.

Проекти »

Проектната група за културно наследство на ФСК веќе активно започна со интензивна работа

Проектната група за културно наследство, како едно од телата на ФСК, ја започна својата интензивна работа. Меѓу другото, се запозна со Нацрт-стратешки план културно наследство 2021-2026 година.

Проекти »

За полифонијата на музеите на Пиранова симпозиумот

Како дел од планираните активности прилагодени на ситуацијата, ФСК го подготви третиот симпозиум во рамките на Центарот за истражување на културното наследство Пиранова. Повеќе од 50 учесници од 12 различни земји учествуваа во симпозиумот под наслов Полифонија на музеи.

Проекти »

ФСК во 2021-та година на нова адреса во Вила Златица

Со целосното реновирање на вилата на Хрибар (Вила Златица), ФСК ќе добие и нови деловни простории. За време на спроведувањето на својата програма, исто така ќе биде обезбеден пристап до музејската презентација на поранешниот градоначалник на Љубљана и неговиот живот.

Проекти »
Scroll to Top