Вила Златица

За современите словенски стрипови во градината на Вила Златица

Друштвото на словенски литературни преведувачи (ДСЛП) уште еднаш ги доведе учесниците на Меѓународниот преведувачки семинар на словенската литература во градината на Вила Златица. Овој пат дискусијата беше за иднината на современите словенски стрипови и како да се справиме со преводот на „облачињата“ во нив.

За современите словенски стрипови во градината на Вила Златица Read More »

Здравка Евтимова и Александар Прокопиев на пролетно-летното издание на вториот Фестивал на словенска литература

Пролетно-летното издание на вториот Фестивал на словенската литература се одржа во градината на вилата Златица и во просториите на Форумот на словенските култури во љубљанската Рожна долина, а централни гости беа македонскиот писател Александар Прокопиев и бугарската авторка Здравка Евтимова. Словенечките преводи на нивните романи „Ѕиркачот“ и „Четврток“ неодамна беа објавени во збирката „Сто словенски романи“.

Здравка Евтимова и Александар Прокопиев на пролетно-летното издание на вториот Фестивал на словенска литература Read More »

Судиите за наградата Жива 2023 година на работна средба во Љубљана

Во Вила Златица, седиштето на Форумот на словенските култури, за време на јунската средба се собра меѓународен тим од 14 судии за внимателно да ги проценат номинираните кандидати за наградата Жива 2023 година.

Судиите за наградата Жива 2023 година на работна средба во Љубљана Read More »

Свежо од печатница: романот четврток од Здравка Евтимова

Романот „Четврток“ на Здравка Евтимова беше вклучен во збирката „Сто словенски романи“. Бугарската писателка и претседателка на бугарскиот ПЕН центар и се смета за едно од најважните имиња во современата бугарска проза, а позната е и како преведувачка од англиски, француски и германски јазик.

Свежо од печатница: романот четврток од Здравка Евтимова Read More »

DOKUDOC во Вила Златица

Во 2023-та година, Форумот на словенските култури ги проширува своите хоризонти на полето на филмот. Влеговме во соработка со Меѓународниот фестивал на документарниот филм DOKUDOC, кој ќе го одржи своето 12-то издание од 14-ти до 17-ти септември во Марибор.

DOKUDOC во Вила Златица Read More »

Маја Гојковиќ, претседателката на Управниот одбор на ФСК, на работна средба во Вила Златица

На работната средба во Вила Златица, вицепремиерката, министерка за култура на Република Србија и претседателката на Управниот одбор на ФСК, Маја Гојковиќ и директорката на Форумот на словенските култури, Андреја Рихтер, разговараа за спроведувањето на програмата на ФСК насочена кон промоција на културата на словенските земји.

Маја Гојковиќ, претседателката на Управниот одбор на ФСК, на работна средба во Вила Златица Read More »

Во февруари во Вила Златица ќе се одржи премиерата на претставата „Во агонија“

Во недела, на 19-ти февруари, во Вила Златица се одржа премиерата на камерната претстава „Во агонија“.

Во февруари во Вила Златица ќе се одржи премиерата на претставата „Во агонија“ Read More »

Објавен е каталогот Иван Хрибар и љубљанската буржоазија

Реновираната вила Златица во Рожна Долина, домот на поранешниот познат градоначалник на Љубљана Иван Хрибар (1851-1941), денес им нуди на посетителите увид во животот на еден од најпопуларните градоначалници на Љубљана и вовед во живописната култура на словенечкото буржоазиско семејство од почетокот на 20-иот век.

Објавен е каталогот Иван Хрибар и љубљанската буржоазија Read More »

Крлежа во Вила Златица!

Пред точно сто години, во 1922 година, хрватскиот писател и драматург Мирослав Крлежа го напиша вториот дел од трилогијата за Глембаите – Во агонија. Раните од Првата светска војна сè уште не беа залечени, цели општествени системи се распаѓаа во прашина. Сто години подоцна, се наоѓаме на слична раскрсница: фундаменталните општествени структури неповратно се менуваат, но основните егзистенцијални прашања остануваат.

Крлежа во Вила Златица! Read More »

Првиот Фестивал на словенската книжевност е зад нас

Форумот на словенските култури во соработка со своите партнери го подготви Фестивалот на словенската книжевност. Првото издание на фестивалот, кое во наредните години ќе стане редовна книжевна манифестација на културниот календар, беше посветено на 15-годишнината од објавувањето на збирката Сто словенски романи, која се одржа под почесно покровителство на претседателот на Република Словенија, Борут Пахор.

Првиот Фестивал на словенската книжевност е зад нас Read More »

Scroll to Top