14. Меѓународна летна школа за музеологија

Овогодинешната 14-та Меѓународна летна школа за музеологија се одржа меѓу 5-ти и 9-ти септември 2022 година на Факултетот за хуманистички науки на Универзитетот во Приморска. Програмата беше спроведена во соработка со Форумот на словенските култури, Катедрата на УНЕСКО и Катедрата за археологија и наследство на Универзитетот за применети науки, ICOM Словенија, и во партнерство со Регионалниот музеј на Копер и Работничкиот дом Трбовље.

Предавањата на меѓународните експерти ги поздрави директорката на Форумот на словенските култури, др. Андреја Рихтер и деканот на Универзитетот во Приморска, Факултет за хуманистички науки, Ирена Лазар, која продолжи да ја претставува Катедрата за толкување и образование на УНЕСКО за промовирање на интегрирани пристапи кон наследството.

Предавачите се осврнаа на размислувањето за улогата на музејот во општеството од различни перспективи и увиди во практичната музејска работа. Преку ретроспективен поглед, за време на презентациите на Зринка Милеусниќ од Катедрата на УНЕСКО во Копер, Брижит Шмид од Природонаучниот музеј во Виена, Аленка Чернелич Крошељ од Посавскиот музеј Брежице и професорот др. Дарко Бабиќ од Филозофскиот факултет во Загреб рефлектираа во однос на развојот на музеолошката наука, а со тоа и за промените во музејската работа со новата дефиниција за музеи, усвоена овој август на конференцијата на ICOM во Прага. За предизвиците со водењето музеј зборуваше д-р. Александра Берберих Слана, која во мај го презеде раководството на Музејот на град Загреб, а пред тоа беше директор на Народноослободителниот музеј на Марибор.

Посебен сегмент од предавањата беше посветен на рефлектирањето за улогата на музеите во вонредни ситуации, за што се обратија двајца украински гости, Др. Ирина Хнидик од Политехничкиот национален универзитет во Лавов и културниот истражувач и антикризен менаџер Олха Хончар. Д-р. Тања Роженбергар користејќи го примерот на минатогодишната изложба La Doctora во Етнографскиот музеј на Словенија, зборуваше за работата на музеите за време на пандемијата, а Катрин Пабст од норвешкиот музеј Вест-Агдер во Кристијансанд повика на инклузивен пристап на музеите.

Со широк спектар на истакнати предавачи, студенти, како и музејски професионалци, учесниците имаа можност да стекнат широк меѓународен увид во модерната музејска работа и развојот на музеолошката наука.

Scroll to Top